Helfštýn se výjimečně otevře v zimě

Přerov – Již příští sobotu se návštěvníkům výjimečně otevře středověký hrad Helfštýn. Tradiční novoroční výstup na hrad se tentokrát uskuteční již po šestatřicáté. Ačkoliv bývají hrady mimo sezónu nepřístupné, Helfštýn očekává přibližně 2000 návštěvníků. Poté hrad znovu uzavře své brány a až do března se dovnitř nikdo nedostane.

„Hrad vypadá v zimě úplně jinak,“ řekl kastelán hradu Jan Lauro. Ačkoliv budou návštěvníci nejspíš ochuzeni o pohádkovou atmosféru zasněženého hradu, zážitek by letos návštěvníkům nemělo pokazit ani počasí. Podle předpovědi nejspíš nehrozí ani sněhová kalamita či ledová vánice.

„Helfštýn se otevře první sobotu po Novém roce, otevřen bude od 08:00 do 15:00,“ uvedl kastelán. „Výstup má velkou tradici, která je spojena s Klubem českých turistů. Hrad je uzavřen od listopadu do března, je to jediná šance v tomto dlouhém období se sem dostat. Zájem návštěvníků je poslední tři roky velký, vždy sem zamířilo kolem dvou tisíc lidí.“

Minulý rok se novoročního výstupu zúčastnilo celkem 1940 lidí, za celý rok jich Helfštýn navštívilo 82 000. Nejznámější a zároveň i nejnavštěvovanější akcí na hradě je kovářské setkání Hefaiston, který se koná v srpnu.