Mimořádně otevřených úřadů práce využily desítky amnestovaných

Brno, Kuřim - Věznice v celé zemi pokračují v propouštění vězňů, na které se vztahuje prezidentská amnestie. První kroky řady z nich teď míří na úřady, kde hledají pomoc, protože nemají ani práci, ani peníze. Právě z toho důvodu dnes naprosto mimořádně otevřely své pobočky jihomoravské úřady práce.

Na brněnský úřad práce dnes zamířilo 68 amnestovaných. Přišli si pro jednorázovou dávku hmotné nouze. Každý dostal tisíc korun. „Od rána se trousili spíše jednotlivci, kolem poledne jich najednou přišlo asi padesát. A tak jsme z původně určené třinácté hodiny dokončovali vyřizování s posledními klienty ve 14 hodin,“ uvedla ředitelka jihomoravského úřadu práce Marie Cacková. Spíše jen jednotlivce zaznamenaly ostatní úřady práce v kraji na pobočkách ve Znojmě, Břeclavi, Vyškově nebo v Hodoníně.

Milan Novotný, mluvčí kuřimské věznice (zdroj: ČT24)

Ve věznicích pokračují ve své práci soudci, kteří musí projít spisy vězňů a rozhodnout o jejich propuštění. Dnes ještě chtějí poslat na svobodu například poslední tři vězně z kuřimské věznice, z níž má odejít 118 lidí. O víkendu ale budou opět přímo ve věznici kontrolovat i spisy dalších trestanců, aby nedošlo k jakékoliv chybě.

Procedura, kterou musí absolvovat vězni před opuštěním areálu, trvá víc než dvě hodiny. Nejdříve se musí vzdát práva na odvolání proti rozhodnutí o jejich propuštění, pak absolvují zdravotní prohlídku a jdou znovu na celu. „Zde si chystají osobní věci a věci ústavní, které musí vrátit. Nakonec dostanou své oblečení a podrobí se správním úkonům,“ uvedl mluvčí kuřimské věznice Milan Novotný.

Viola Šimková čeká na syna před věznicí už třetí den
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Pro kuřimskou věznici odchod vězňů žádné velké změny neznamená. Patřila k těm s přeplněnou kapacitou a bude k nim patřit i dál. „Samozřejmě počítáme s tím, že se budou někteří vězni, kteří se domnívají, že se na ně vztahuje amnestie, dožadovat propuštění,“ dodal Novotný. Jestli mezi nimi bude i syn Violy Šimkové, není jasné. Na svého syna čeká před kuřimskou věznicí už třetí den. Odseděl si už dva roky ze 46 měsíců. Podle Violy Šimkové za krádeže. „Já věřím, že ho pustí, ale nevím, nikdo mi na vrátnici nechce nic říct,“ posteskla si žena. Není jediná, spolu s ní čeká před věznicí dalších pět žen.