Na Svatém Kopečku pokračuje boj o uličku

Olomouc - Lidé dál bojují o necelé dva metry širokou a osmdesát metrů dlouhou uličku na Svatém Kopečku v Olomouci. Magistrát ji totiž, podle nich pod cenou, prodal soukromníkům a odřízl tak jejich domky od zbytku zástavby. O pomoc požádali ombudsmana, podali stížnosti i trestní oznámení. Magistrát se ale hájí tím, že nikdo z úředníků neudělal chybu.

Na Svatém kopečku žijí desítky let, často odmala, pokaždé si cestu do města zkracovali uličkou mezi ploty. Byla tu prý ještě dřív než domy. Teď ji ale sousedé od města koupili a přehradili.

To, že je ulička uzavřená, prodloužilo místním lidem cestu do obchodu, na autobus nebo k lékaři minimálně o půl kilometru. Problém mají hlavně staří lidé, a to hlavně teď v zimě.

Radní Olomouce se prodejem uličky zabývali už od roku 2010 a nakonec ji zájemcům, kteří žijí ve dvou sousedních domech, prodalo za tři sta korun za metr čtvereční. Podle cenové mapy je ale běžná cena pozemku na Kopečku pětkrát vyšší.

„Město to prodalo za směšně nízkou cenu. Občané Olomouce tím přišli o tři čtvrtě milionu korun,“ tvrdí mluvčí nespokojených obyvatel Svatého kopečku Jiří Středa.

Město však jejich názor nesdílí. „Záležitost jsme prověřili a dospěli jsme k závěru, že nikdo nepochybil. Zvrátit tento krok však není možné,“ konstatuje mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Lidé z kopečku se přesto nevzdávají. Poté, co sepsali petici, podali trestní oznámení a poslali stížnost na stavební odbor magistrátu, poprosili o pomoc i ombudsmana. Podle nich totiž není možné prodat veřejně přístupnou komunikaci.

Ombudsman jim doporučil, aby se obrátili na odbor dopravy. Teprve když nebudou spokojeni s rozhodnutím nebo odvoláním, můžou se obrátit na ombudsmana.

Město slibuje, že pokud najde peníze v rozpočtu, pokusí se lidem vyjít vstříc alespoň opravami svatokopeckých chodníků a silnic.