Nejraději nosím tepláky a chodím na ryby, prozradila Miss Earth

Ivančice/Brno - Bez sportu si svůj život nedokáže představit, nejraději nosí tepláky a jí svíčkovou. Čerstvá držitelka titulu Miss Earth Tereza Fajksová boří stereotypy o držitelkách titulů krásy. Modelkou by se možná nestala nebýt zranění, které ukončilo slibnou kariéru trojnásobné juniorské mistryně Evropy ve volejbalu.

„Sport byl pro mě až do mého zranění celý život. Získala jsem tam spoustu přátel, spoustu zkušeností,“ popsala Tereza Fajksová. Plány na sportovní kariéru ukončily vleklé bolesti zad, kloubů a přetržení šlach v rameni. Tehdy bylo nadějné juniorce 19 let.

Tereza Fajksová o svém vztahu ke sportu (zdroj: ČT24)

„Rozhodovala jsem se, co dál. Už od čtrnácti jsem dostávala vizitky od návrhářů a scoutů z modelingových agentur, tak jsem se to rozhodla zkusit,“ řekla Tereza Fajksová. Hned na první přehlídce ji hodili do vody se slovy: „Plav a hlavně se usmívej“. „Oblékli mě do svatebních šatů, které byly dvakrát těžší než já sama. Vlasy mi sčesali do takového drdolu, že jsem měla pocit, že mám po liftingu. Poslali mě na molo a já se celou dobu modlila, abych nespadla,“ zavzpomínala na svoje začátky.

Tereza Fajksová o svých začátcích v modelingu (zdroj: ČT24)

Nespadla a další nabídky se jen hrnuly. Vloni získala titul druhé vicemiss a Českou republiku odletěla reprezentovat na jednu ze tří největších světových soutěží krásy - Miss Earth. „Vyzvedli mě hned na letišti a jeli jsme na oficiální večeři, kde všechny dívky byly v koktejlkách, byly namalované, měly načesané vlasy. Já jsem tam přijela rovnou z letiště se svetrem, protože u nás byla zima, jenže na Filipínách tou dobou bylo 40 stupňů ve stínu. Vlasy jsem měla jen v culíku, takže jsem si mezi ostatními připadala naprosto antisexuálně,“ líčila jeden z prvních zážitků ze soutěže. 

S tátou u rybníka

Plavovlasá kráska už od patnácti let žije v Brně, doma se pořád cítí v Ivančicích. Za rodiči jezdí každý druhý víkend a čas ve svém rodném městě většinou tráví s tatínkem u rybníku. „Ono se říká, že rybaření je sport tichých bláznů, a asi na tom něco bude, protože čekat dvě hodiny na záběr stojí hodně odvahy. Mě to naplňuje stejně jako mého tatínka. Ale my jsme takoví rybáři, kteří ryby chytí a pak je pustí,“ vyprávěla Tereza Fajksová.

Porotce okouzlila hlavně svou přirozeností. Neuškodilo jí ani to, že v soutěži zakopla a upadla nebo ve finále neporozuměla otázce moderátora. „Viděla jsem, jak všichni čekali, co ze sebe vypustím, co řeknu. Řekla jsem jim, že musíme ochraňovat lidi, a hlavně Matku Zemi, protože to není privilegium, ale povinnost nás všech, kteří žijeme na této planetě. Když budeme respektovat Matku Zemi, tak ona bude respektovat nás,“ prozradila Tereza Fajksová.

Právě ochrana životního prostředí a propagace ekologie bude celý rok posláním Terezy Fajksové. Už za měsíc odlétá na první takovou misi na Srí Lanku.

Miss Earth

Mezinárodní soutěž krásy, kterou pořádá od roku 2001 agentura Carousel Productions Inc, je tematicky zaměřená na ochranu životního prostředí. Vítězka klání se proto na rok stává velvyslankyní celosvětové ekologické kampaně na ochranu životního prostředí.