Většina amnestovaných chce zůstat na svobodě, říká kurátor

Brno – Amnestovaní vězni chtějí podle zkušeností sociálních kurátorů na svobodě zůstat. Právě sociální kurátoři jsou vedle rodiny a nejbližších přátel často jediní, kteří jim nabízí pomocnou ruku. Přesto už se našli recidivisté, kteří se za mříže stihli vrátit – jen na jižní Moravě jde o tři případy.

Brněnské sociální kurátory oslovilo od vyhlášení amnestie už 290 propuštěných vězňů. „Nabízíme jim komplexní pomoc a poradenství, jak zvládnout dny po propuštění. První kroky jsou často nejtěžší. Chceme jim pomoct nastartovat pozitivní sociální změnu, kterou u nich to propuštění mohlo vyvolat,“ popsal vedoucí sociálních kurátorů z brněnského magistrátu Ladislav Ptáček. Úkolem číslo jedna je pro ty, kteří nemají kde bydlet, najít střechu nad hlavou.

Netroufáme si odhadovat, kolik amnestovaných se vrátí zpátky, myslí si kurátor

Rozsah amnestie vyvolal pobouření i odborníků, politiků i veřejnosti. „Recidiva lidí, kteří odchází díky amnestii, je velké téma, ale my sami si to netroufáme odhadovat. U většiny lidí se dá říct, že využívají toho, že tu amnestii mají. Zabývají se tím, jak tu situaci zvládnout. Nezajímá je to, jak se dostat zpátky do vězení,“ vysvětlil Ptáček.

Zpátky do vězení se podle něj chtějí dostat spíš ti, kteří si na svobodě neví rady sami se sebou. „Vězení pro ně může být prostředím, které znají lépe, ale to se týká menší části lidí,“ zdůraznil Ptáček.

Tři amnestovaní z jižní Moravy už zase sedí za mřížemi

Zatím poslední případ řešili brněnští policisté minulý týden. Sedmadvacetiletý muž hned po propuštění z vězení ukradl fotoaparát a horské kolo, policisté ho zadrželi dříve, než stihl krást potřetí. Ve zkráceném řízení dostal deset měsíců vězení. Pro kriminalisty byl odsouzený „známá firma“. Na svědomí má desítky krádeží, za část z nich ještě nebyl odsouzený.

Úplně prvního zatčeného vězně zatkli kriminalisté v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. Muž se při návratu z plzeňské věznice v autobuse opil a o 11 hodin později byl zatčen při vloupání do restaurace. Dalším opětovně zatčeným je muž z Brna, který vyhrožoval svým blízkým zabitím a zdemoloval jim domácnost. Policie u něj při zadržení našla nože.