Antonín Kroča, malíř, který maluje rukama, vystavuje ve Vratimově

Ostrava - Vratimovská galerie uvede dílo malíře Antonína Kroči, pro kterého je typická velmi expresivní a barevná malba. Pětašedesátiletý umělec patří k nejvýraznějším malířům starší generace, kteří působí v moravskoslezském kraji. Narodil se na Hukvaldech a s tímto místem je celoživotně spojený. Dodnes tam žije a pracuje. V bývalé škole v Hukvaldech-Rychalticích má od roku 1995 také galerii, kde je soustředěna významná část jeho díla.

Pro výstavu ve Vratimově vybral obrazy menších a středních formátů inspirovaných přírodou v okolí Hukvald. „Na plátna přenáším to, jak věci vidím a cítím. Nedělám skici. Maluji rovnou. V zájmu urychlení procesu maluji hodně rukama,“ říká Kroča, kterého kromě přírody vždy zajímala také ženská figura a portrét.

Kroča studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti, pak pokračoval na Akademii výtvarných umění v Praze u malířů Jiřího Johna a Jana Smetany.

Měl desítky samostatných výstav v Česku i v zahraničí. Antonín Kroča je členem obnoveného Spolku výtvarných umělců Mánes, kde měl také v minulosti významné retrospektivy.

Vernisáž vratimovské výstavy začíná v úterý 15. ledna pět hodin odpoledne a potrvá do 21. března.