Se zimou se ochladily i spory mezi obyvateli Tavíkovic

Tavíkovice (Znojemsko) – Politické spory, výhružné dopisy i útok paralyzérem – uplynulý rok byl v Tavíkovicích ve znamení napjatých emocí. Teď spory v malé obci na Znojemsku, které vyvolalo odvolání bývalého starosty a jmenování jeho nástupkyně, ustaly. V normálním provozu už funguje i obecní úřad. Kauza má ale nepříjemnou dohru pro jednu z tavíkovických obyvatelek – za rozbití okna bývalého starosty dostala podmínku.

Spory se v Tavíkovicích rozhořely ve chvíli, kdy část zastupitelů odvolala v nepřítomnosti z funkce starosty Libora Kosoura a zvolila do čela obce Janu Hovězovou. Podle nich Kosour nepracoval dobře. Napětí dál rostlo a starosta Kosour pravidelně nacházel ve schránce výhružné dopisy. V jednom z nich našel na konci loňského dubna dokonce náboj. „To asi bude vzkaz mafie: Pokud nás nebudeš poslouchat, tak tě čeká kulka. Obavy mám, celkem dost velké, protože v naší obci třeba došlo během mého čtyřletého působení ke třem vraždám,“ řekl tehdy Kosour. Postu starosty se ale odmítl vzdát a v Tavíkovicích tak několik týdnů existovalo podivné dvojvládí.

Ministerstvo vnitra v létě potvrdilo, že právoplatnou starostkou je jedině Jana Hovězová. Kosour názor ministerstva odmítl přijmout a svojí nástupkyni nepředal ani klíče od obecního úřadu. Po půl roce se situace vrátila k normálu, radnice normálně funguje tak, jak má.

Napětí v obci vygradovalo v červenci, kdy Kosour zasáhl jednoho ze zastupitelů elektrickým paralyzérem. Prý proto, že na něj vytáhl kapesní nůž. O měsíc později zase někdo Liboru Kosourovi vytloukl okna na jeho domě. Podle Kosoura za vším stojí boj o moc, podle nové starostky je to jen reakce na Kosourův lživý dopis, v němž o jednom ze zastupitelů napsal, že ho podezřívá z nevěry. Právě manželka tohoto zastupitele si s Kosourem měla přijít vyřídit účty. Škoda na oknech byla vyčíslena na čtyři tisíce korun. Ženu soud potrestal podmínkou.

Libor Kosour i nadále zůstává zastupitelem, schůze ale spíše vynechává. Stáhl se prý do ústraní. Nedostupný byl i jeho mobilní telefon.

Podle policie je množství výjezdů do obce mimořádné. „V žádné obci našeho regionu jsme se v minulosti nezabývali obdobnými spory mezi zastupiteli jako v obci Tavíkovice,“ potvrdila mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová.