Kvůli lepšímu výhledu z Jurkovičovy rozhledny padlo přes čtyřicet stromů

Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna nad Rožnovem pod Radhoštěm nejspíše rozehrála nekonečný koloběh problémů. Nejprve z ní nebylo vidět prakticky vůbec, teď padlo za oběť lepšímu výhledu 43 vzrostlých stromů. A kácení to nejspíš nebylo poslední. Ochránci přírody se bouří, podle nich radnice rozehrála marnivý boj s přírodou.

„Třicet metrů vysoká stavba v nadmořské výšce 520 metrů poblíž Valašského muzea v přírodě nabídne impozantní výhled do okolí. Viditelné odtud budou Vsetínské vrchy, Beskydy s Radhoštěm, jako i slovenské pohraničí. To vše s krásnou vůní dřeva,“ slibovali iniciátoři stavby. Realita však měla k představám daleko.

Rožnovská radnice se proto rozhodla v okolí rozhledny pokácet několik desítek vzrostlých jehličnanů, jež očekávanému impozantnímu výhledu stály v cestě. „Došlo ke kácení 43 stromů. Vesměs to byly jedle,“ uvedl místostarosta Rožnova pod Radhoštěm Václav Mikušek (KDU-ČSL). Zjistilo se tak, že některé z pokácených stromů navíc sžírala hniloba.

Desítky stromů padly za oběť lepšímu výhledu z rozhledny
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Rozhledna inspirovaná plány proslulého architekta Dušana Jurkoviče z roku 1896 stojí na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm, jen kousek od známého valašského skanzenu. Kácení otevřelo ve směru na západ výhled ve směru na Rožnov a Valašské Meziříčí. Naopak na severu rozhledu do krajiny brání vzrostlé jedle. Ty alespoň zatím zůstaly – jako kompromis, aby kácení vzhled kopce zcela neznehodnotilo.

Kácení nebude mít konce, bojí se ochránci přírody

I tak rozsáhlé kácení kvůli rozšíření panoramatu pobouřilo ochránce přírody. Protestovali proti němu do poslední chvíle, úřady je ale nevyslyšely. Podle Františka Šulgana z Českého svazu ochránců přírody Rožnov pod Radhoštěm zkrátka rozhledna vyrostla na nevhodném místě.

„Jedle v Beskydech běžně dorůstají až do výše 50 metrů. Už teď stromy ve vzdálenosti 100 metrů stíní ve výhledu, to bude nekonečný příběh,“ krčil rameny Šulgan. Ochránci přírody na protest proti kácení odmítli finanční grant, který jim radnice poskytla na další projekty.

Místostarosta Rožnova pod Radhoštěm Václav Mikušek (KDU-ČSL) o rozhledně (zdroj: ČT24)

Výběr téměř zapomenutého, více než sto let starého návrhu Dušana Jurkoviče zdůvodňují radní Rožnova pod Radhoštěm především argumentem, že stavba v secesním slohu podle nich perfektně zapadá do okolní romantické krajiny. Na rozdíl od jiných Jurkovičových staveb, které zdobí například nedaleké Pustevny, ale rozhledna není tak výrazně barevná.

Vybudování rozhledny si vyžádalo 12,2 milionu korun, z toho 8,4 milionu získalo město z evropských dotací, přes dva miliony věnovala Nadace Děti-kultura-sport. Stavbaři při ní použili celkem 200 metrů krychlových masivní bukové kulatiny. Za rok 2012 rozhlednu navštívilo 17 tisíc turistů.