Unikátní výstava Antonína Válka v Havířově: Měsíční krajina, Palachův pohřeb a tanky

Havířov – Výstava černobílých fotografií Antonína Válka, které pořídil klasickou analogovou technikou v letech 1965 až 2012, začala ve výstavní síni Viléma Wünscheho v Havířově. Havířovský fotograf tam vystavil i některé dosud nepublikované snímky z pohřbu Jana Palacha.

Skoro všechny fotografie vyráběl pomocí vývojky a ustalovače ve staré fotokomoře, zvětšoval na bromostříbrné papíry. Ve fotokomoře strávil před výstavou řadu měsíců.

Základem Válkovy retrospektivní výstavy jsou panoramatické snímky hornictvím zdevastované a později již z části rekultivované krajiny mezi Havířovem a Karvinou, kterou fotil mnoho let až do loňského podzimu.

Dalším tématem jsou Kysuce. Soubor Lidé z Kysuc zahrnuje fotografie tamních obyvatel a krajiny ze sedmdesátých let minulého století.

Velmi cenné jsou Válkovy fotografie z pohřbu Jana Palacha. A unikátní jsou záběry ruských tanků v Havířově nebo útoku na budovu StB v Ostravě v roce 1968. Právě v těchto případech musel při rekonstrukci použít i modernější techniku, protože negativy mu tehdy zabavila státní bezpečnost a dosud se je nepodařilo nalézt.

„Jsou nazvětšované z náhledů, které stihl schovat u kamaráda,“ říká Erik Bystroň z Havířova, který zdůraznil, že některé fotografie Válek publikuje vůbec poprvé.

Výstava bude v Havířově do 27. ledna. V obrazové galerii k tomuto článku jsou fotografie Antonína Válka z výstavní síně.