Nová výstava představí českou princeznu a dánskou královnu Dagmar

Brno – Dagmar Dánskou, které se přezdívá Zapomenutá Přemyslovna, připomene putovní výstava v brněnském Dietrichsteinském paláci. Dceru Přemysla Otakara I. a jednu z nejvýznamnějších dánských královen připomínají texty legend a historiků vystavené při příležitosti osmistého výročí její smrti.

Dánská královna Dagmar se narodila okolo roku 1186 ještě jako Markéta Přemyslovna. Byla dcerou Přemysla Otakara I. a Adléty Míšeňské, která musela odejít k míšeňskému dvoru poté, co ji Přemysl Otakar I. zapudil a oženil se s dcerou uherského krále Konstancií.

O mládí Markéty Přemyslovny se toho mnoho neví. Předpokládá se však, že byla vychována v klášteře. Na míšeňském dvoře, kde pobývala Markétina matka, se zalíbila dánskému králi Valdemaru II., který ji následně požádal o ruku. Při svatbě přijala jméno Dagmar. 

Jiří Mitáček z MZM o královně Dagmar (zdroj: ČT24)

Mezi dánskými poddanými byla údajně velmi oblíbená pro svou krásu a laskavost. I přesto, že vládla pouhých sedm let, až do dneška patří mezi nejoblíbenější královny v dánské historii. „V Dánsku ji zná téměř každý,“ potvrdil velvyslanec České republiky v Dánsku Zdeněk Lyčka. Zároveň přiznal, že většina z nich netuší, že byla původem z Česka. „Dánové nevědí, že to byla česká princezna. Proto musíme vysvětlovat, že byla českého původu. U nás ale většina lidí ani neví, že existovala nějaká královna Dagmar,“ uvedl Lyčka.

Dagmar Dánská zemřela při porodu druhého syna a je pohřbena v klášterním kostele sv. Benedikta v Ringstedu. Při otevření jejího hrobu se našel křížek, který patrně pochází z Byzantské říše. „Mladé dívky dodnes dostávají takzvaný Dagmařin křížek. Je to kopie křížku, který byl nalezen v hrobce královny Dagmar. Bývá darován při biřmování, křtu či svatbě,“ popsal Lyčka.

V Dánsku navíc dodnes existují balady připomínající tuto královnu. „Je v nich popisována jako nesmírně krásná, ale zároveň i velmi vlídná,“ uvedl Jiří Mitáček, vedoucí historického oddělení Dietrichsteinského paláce. 

Výstava připomínající život této nepříliš známé Přemyslovny začala v říjnu minulého roku v pražské Národní knihovně v Klementinu. Od té doby putuje po českých městech. Lidé tak mají možnost seznámit se na dvaceti panelech s životem této princezny a později královny, ale i s historií Přemyslovců či Valdemarovců. Původ má výstava ale v Dánsku, kde vznikla při příležitosti velké vzpomínkové akce Dagmar 800.