V Ivanovicích na Hané budou mít vlastního strážníka

Ivanovice na Hané – O bezpečnosti Ivanovic na Hané rozhodli dnes místní zastupitelé. Do loňského roku platili vyškovským policistům, aby k nim zajížděli na kontroly. Nyní budou mít vlastního strážníka, který bude ve městě natrvalo.

Provozovatel čerpací stanice u Ivanovic na Hané na Vyškovsku Tomáš Kolmačka si myslí, že kriminalita v okolí narůstá. Sám byl ve středu na benzínové stanici přepaden a neznámému muži, který na něj vytáhl nůž, musel vydat hotovost z pokladny. „Na člověka to má ohromný psychický dopad. Jakmile se setmí, bojím se, kdo se objeví,“ popisuje Kolmačka. Navíc to nebylo poprvé. „Za poslední roky jsme byli třikrát vykradeni a dvakrát to bylo loupežné přepadení,“ říká Kolmačka.

Velmi proto vítá rozhodnutí vedení města na zaplacení vlastního strážníka, který bude v Ivanovicích na Hané k dispozici každý den. Doteď si totiž muselo vedení připlatit za to, aby alespoň na deset hodin týdně zajížděli do města policisté z Vyškova. Ačkoliv se jim za sedm měsíců výjezdů do Ivanovic na Hané podařilo odhalit čtrnáct trestných činů a sto padesát osm přestupků, podle starosty města Jozefa Heretíka (nez.) je ale občasná návštěva policistů málo. „Jsme rádi, že sem vyškovská policie jezdila. Projevilo se to větším pocitem bezpečí našich občanů. Deset hodin týdně je ale bohužel krátký čas na to, aby mohli zjistit další závažná pochybení či nedostatky,“ uvedl Heretík.

Ve čtvrtek proto místní zastupitelstvo rozhodlo o zřízení místa pro jednoho strážníka. Podle Heretíka je v plánu, že by odpracoval přibližně čtyřicet hodin týdně. Město hodlá vyčlenit až šest set tisíc na vybavení služebny a výstroj a výzbroj strážníka. Příští rok chce investovat do městské policie další peníze. Nejprve se ale musí strážník osvědčit. 

Hovoří starosta Jozef Heretík (zdroj: ČT24)

Tomáš Kolmačka doufal, že návrh projde. Pokud bude strážník znamenat větší bezpečí pro něj i další zaměstnance čerpací stanice, je ochotný i finančně přispívat. „Budu to podporovat ze všech sil. Dokonce jsem ochoten pravidelně přispívat na chod policie,“ dodává Kolmačka.

Na strážníky si zvykli rychle  

V Jedovnicích na Blanensku zřídili obecní policii už v devadesátých letech. „Nebyla pouze obsazena místa strážníků. Zaplnili jsme je až v roce 2006,“ uvedl starosta Jedovnic Jaroslav Šíbl (nez.). Předtím situaci řešili najatou bezpečnostní službou. „Problém byl, že neměli takové pravomoci jako strážníci, a navíc neměli často takový vztah k obci,“ vysvětlil Šíbl.  

Jeden z místních strážníků, Libor Kolář, podle svých slov vztah k obci má. Pochází z nedalekého Blanska a v Jedovnicích se často pohybuje i v době, kdy není ve službě. „Místní lidi už od vidění znám,“ dodává Kolář.

Strážníci mají v městysu za úkol dohlížet na majetek a také předcházet trestné činnosti. „Samotné Jedovnice jsou v rekreační oblasti a trestná činnost tu v sezóně narůstala až na dvojnásobek. Například tu lidem vykrádali chaty nebo auta,“ dodal Šíbl. Podle Koláře je největší prioritou strážníků dohled nad autokempem Olšovec. „Dalším z úkolů je například kontrola zabezpečení chat,“ uvedl Kolář.

Starosta přiznává, že pro rozpočet městyse je to velká zátěž, ale přesto je přesvědčen, že to bylo správné rozhodnutí. „Občané si na strážníky zvykli. Například děti vycházející ze školy čekají, že na ně dohlédne strážník,“ popsal Šíbl.