Fotograf připomene počátky fotografie a předvede sépiový tisk

Ostrava - Galerie výtvarného umění v Ostravě pořádá přednášku Fedora Gabčana o historii fotografie s názvem Archaické fotografické postupy. Známý ostravský fotograf se zaměří na anglického učence sira Johna Herschelema. Jeho hlavním oborem byla matematika a astronomie, ale byl také průkopníkem fotografické chemie.

Už roku 1918, dvacet let před oficiálním vynálezem fotografie, objevil Herschelem ustalovací schopnost tiosíranu sodného. Je objevitelem modrotisku i autorem pojmů jako fotografie, snímek, negativ a pozitiv. Henri Fox Talbotovi pomáhal při vynálezu fotografického postupu Kalotypie, který byl patentován roku 1835 a stal se základem fotografického obrazu.

„Je zajímavé, že kořeny Herschelovy rodiny sahají na Moravu, konkrétně do obce Heršpice, odkud Herschelův praděd Jan Jelínek odešel do Německa, kde přijal jméno Hirschel,“ líčí Fedor Gabčan.

Mluvčí galerie Jana Šrubařová uvedla, že Gabčan na své přednášce provede také ukázku sépiového tisku a modrotisku.

Feror Gabčan vystudoval fotografii na FAMU v Praze. Fotil pro agenturu ČTK, učil na Katedře výtvarné tvorby Ostravské univerzity a na Střední umělecké škole v Ostravě. Dělá portréty, akty, dokumenty, fotografuje průmyslovou krajinu. Historické techniky, o kterých bude přednášet, používá i ve vlastní tvorbě.

Přednáška bude 22. ledna v Knihovně Galerie výtvarného umění v Ostravě na Poděbradově ulici.