Historická sýpka zámku Raduň bude od jara centrem návštěvníků

Raduň - Na nové návštěvnické centrum se mohou lidé těšit na zámku Raduň na Opavsku.  Nové zázemí pro turisty tam otevřou v budově bývalé zámecké sýpky. Ta málem podlehla zkáze.

Takzvanou velkou sýpku postavili majitelé raduňského zámku v roce 1752. Od té doby se dočkala přestavby do empírové podoby, absolutního zničení i celkové rekonstrukce.

„Budova byla v havarijním stavu, víceméně odsouzena k zániku. S celkovou památkovou obnovou jsme začali za pět minut dvancát, respektivě za pět vteřin dvanáct,“ říká katelánka zámku Eva Kolářová.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Nejstarší hospodářská budova zámku, která sloužila k uskladnění obilí až do 80. let minulého století, teď budou využívat návštěvníci. „Bude tam vše, co jsme zatím nebyli v trošku slušné podobě schopni návštěvníkům nabídnout, to znamená pokladnu, prodejnu suvenýrů, občerstvení,“ řekla kastelánka.

V patře bude stálá expozice o historii zámku a přednáškový sál. Na půdě jsou zbytky původních barokních trámů, k nim ale návštěvníci přístup zatím mít nebudou. Na nové prostory se těší i zaměstnanci.

Rekonstrukce začala v roce 2011 a vyžádala si 21 milionů korun. Většinu peněz zaplatilo ministerstvo kultury. Cílem bylo zachovat co nejvíce původních prvků. Nové návštěvnické centrum se otevře 1. května.