Na jihu Moravy začíná chřipková epidemie, na Zlínsku kulminuje

Brno/Zlín - Na jihu Moravy podle hygieniků v druhé polovině tohoto týdne výrazně přibylo nemocných akutními respiračními onemocněními a chřipkou. Počty už přesáhly hranici epidemie, nemocných je 2 118 na 100 000 obyvatel. Hygienici vydají doporučení, podle kterého by všechny jihomoravské nemocnice měly od pondělí omezit návštěvy. Některé to udělaly už v minulých dnech. Nemocných přibylo i ve Zlínském kraji. Pacientů s respiračními nemocemi je 1 920 ze 100 000 obyvatel, což je o 18 procent více než v minulém týdnu. Pacientů s chřipkou je zhruba o polovinu více než na konci minulého týdne.

Počty nemocných jsou podle Vaverkové podhodnocené, protože mnoho lidí s nemocí nejde k lékaři, zůstanou doma na dovolené nebo s dítětem. „Nemocnost už se netýká jen školních dětí a starých lidí, nemocní jsou už i lidé v rozmezí 25 až 59 let,“ řekla Renata Vaverková z krajské hygieny. Chřipky tvoří zhruba 17 procent nemocí, v minulých týdnech to bylo deset procent.

Zákaz návštěv už v minulých dnech vydaly nemocnice v Kyjově, Znojmě, Vyškově a Břeclavi. Pacienty čekající na operace nebo ve vážném stavu by totiž chřipka mohla ohrozit, řekl ředitel kyjovské nemocnice Petr Svoboda. Doporučení hygieniků platné od pondělí se bude kromě nemocnic týkat i léčeben dlouhodobě nemocných, domovů pro seniory a různých ústavů či hospiců.

Od Vánoc do dneška hygienici na jihu Moravy zaznamenali 16 závažných průběhů chřipky, čtyři lidé zemřeli. „Ve 14 případech šlo o lidi, kteří spadali do rizikové skupiny, a přesto nebyli proti chřipce očkovaní,“ podotkla Vaverková. Nyní už je podle ní na očkování pozdě, protože trvá zhruba týden až deset dní, než si tělo proti nemoci vytvoří protilátky. „Očkování provedené nyní ale může průběh chřipky alespoň zmírnit,“ řekla Vaverková.

Zákaz návštěv v nemocnicích a očkování jsou jen dvě ze série opatření, která lidem proti chřipce pomohou. Mezi další patří podle hygieničky správná životospráva a dostatečné mytí rukou.