Gymnázium v Ostravě-Hrabůvce představilo studentům neziskové organizce

Ostrava - Neziskové organizace a sdružení pracující v sociální oblasti se sešly na gymnáziu v Ostravě–Hrabůvce, aby představily tamním studentům svou činnost. Některé se také snažily zlákat dobrovolníky ke spolupráci. Studentům přednášeli o canisterapii nebo o zahraničních humanitárních misích.

Jan Svítálek působil dva a půl roku na humanitární misi organizace Člověk v tísni v Etiopii. Nejen o tyto zážitky se přijel podělit se studenty Gymnázia v Ostravě-Hrabůvce. 

„Je vidět, že je to zajímá. Čekal jsem více otázek na terénní práci, ale k mému překvapení je zajímá ještě více to, jak je naše organizace postavená a jak funguje,“ říká Jan Svitálek z Člověka v tísni.

Představit svou činnost přijelo devatenáct organizací z regionu, ale také z Prahy nebo Olomouce. Některé z nich se pomocí přednášek snažily získat budoucí spolupracovníky nebo dobrovolníky. Kvůli nedostatku peněz v sociální sféře jich je totiž nedostatek.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Mladí lidé jsou naše naděje. Děláme tuto práci už dlouho a potřebujeme podporu i nástupce z řad dnešních studentů,“ říká ředitelka sdružení Podané ruce Helena Fajkusová.

Příští rok chce gymnázium akci rozšířit do více ostravských škol a zorganizovat Festival sociálních služeb.