Soud rozhodl o prodloužení vazby pro šéfa vyděračského gangu

Zlín - Mimořádná bezpečnostní opatření provázela převoz zatčeného šéfa gangu vyděračů Miroslava Masláka z Olomouce ke zlínskému krajskému soudu. Výsledek po více než tříhodinovém jednání – obávaný slovenský mafián se musí vrátit do vazby. Čtyřiatřicetiletého Slováka policisté loni v listopadu společně s dalšími čtyřmi muži obvinili z několika zločinů, mimo jiné z vydírání nebo nedovoleného ozbrojování. Na Moravě se skrýval před slovenskými soudy, doma mu za předchozí závažné delikty hrozí doživotní vězení.

Převozu známého slovenského mafiána Miroslava Masláka se zúčastnilo sto příslušníků policie a justiční stráže. Krátce po osmé hodině ráno obsadili všechny příjezdové cesty v okolí budovy soudu. 

O prodloužení vazby pro Masláka se jednalo více než tři hodiny, po celou dobu se ze síně nehnuli ozbrojení policisté. Hovoří se o nejpřísnějších opatřeních v historii zlínského soudu. V České republice muži hrozí dvanáct let vězení. „Soud žádosti pana obviněného o propuštění z vazby nevyhověl.  Je to člověk s jedním z nejvyšších postavení na žebříčku, proto tak rozsáhlá bezpečnostní opatření,“ vysvětlil státní zástupce Jiří Zemek.

Převoz Miroslava Masláka k zlínskému soudu (zdroj: ČT24)

Masláka česká policie zadržela loni v listopadu společně s dalšími čtyřmi muži z České republiky a ze Slovenska, kteří byli ve věku od osmadvaceti do jednačtyřiceti let. „Od května tohoto roku se na území České republiky, zejména Zlínského kraje, dopustili celkem sedmnácti skutků. Obvinili jsme je z vydírání, porušování domovní svobody, šíření poplašné zprávy a nedovoleného ozbrojování,“ uvedla v listopadu zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Hlavním organizátorem měl být právě Miroslav Maslák, obávaný slovenský mafián. Ve Zlíně několik měsíců vydíral majitele diskoték a barů. Měl od nich požadovat výpalné. Maslák skončil ve vazbě jako jediný z celé zadržené skupiny.

Policejní záběry ze zadržení pachatele (zdroj: ČT24)

Majitel diskotéky našel prostřílené auto

Několika podnikatelům – zejména majitelům či provozovatelům diskoték, hudebních nebo erotických klubů na Zlínsku, začala skupinka neznámých mužů vyhrožovat. Ve většině případů jim muži tvrdili, že od věřitelů odkoupili pohledávky a dožadují se zaplacení dluhů (ať už reálných, nebo fiktivních), nebo nabízeli ochranu podniku. Pokud však majitelé odmítli plnit požadavky, pachatelé začali demonstrovat svou sílu.

Nejčastější byly žhářské útoky na auta. Došlo však i ke střelbě na vozidla podnikatelů nebo na rodinné domy. Jeden z podnikatelů údajně našel auto prostřílené brokovnicí a zlínské diskotéky začaly dostávat pravidelné víkendové anonymní telefonáty, že je v podniku bomba.

Mezi vybavením se v jejich vozech našly také policejní nášivky, nejrůznější druhy zbraní a vysílačky.

Doma mu hrozí doživotí

Hlavní představitel zadržené skupiny patří podle slovenských médií k nejsilnějším postavám podsvětí na západě Slovenska.

„Dával ostatním úkoly, aby sledovali celé rodiny podnikatelů, aby ho podrobně informovali o jejich zvycích, o tom, kde se zdržují, jaký mají majetek a podobně. Získaných informací pak využíval v komunikaci s podnikateli. Hlavní pachatel si dokonce v České republice založil firmu, prostřednictvím které chtěl částečně legalizovat zisky z uvedeného trestného jednání. Firma se měla zabývat službami, zejména vymáháním pohledávek,“ uvedla Macalíková.

Na Slovensku je hlavní vůdce gangu podezřelý kromě jiného z účasti na podpalování aut, ničení majetku kaváren nebo vydírání podnikatele, od kterého spolu s kumpány údajně pod hrozbou likvidace požadoval peníze. Za to Maslákovi hrozí doživotí. Na Slovensku byl muž ve vazbě, odkud se před více než rokem dostal na svobodu. Podle soudu se tak stalo poté, co jeho advokáti využili mezery ve slovenských zákonech. Soudci nestihli ve stanovené lhůtě rozhodnout o tom, že obviněný zůstane ve vazbě. Stejného scénáře se obávala i česká strana.