Ze zadrženého auta zmizela kola. Policie se tím zabývat nechce

Prostějov - Policie odložila případ ukradených kol ze zadrženého auta. Před zhruba dvěma lety vozidlo ukradli zloději. Když ho policie našla, vůz měl ještě disky původní. Po roce jej ale muži zákona předali majiteli na jiných kolech.

Tomáš Czopnik z Prostějova si před dvěma lety si dovezl domů nové auto. Tehdy se ale ještě chlubil i původními koly Laurin a Klement. O pár měsíců později mu vůz ukradli zloději. K jeho překvapení a radosti policisté auto našli. Pro šťastného majitele to ovšem nebylo překvapení jediné.

„Když jsem si auto přebíral, tak jsem zjistil, že auto nemá původní kola, která tam měla být. Viděl jsem je na policejních fotografiích,“ stěžoval si majitel. Originální disk zůstal pouze na rezervě zamčené v kufru auta. „Na autě byly pneumatiky různých rozměrů a jiné disky. Takto byly nepoužitelné,“ dodal.

Na nesrovnalosti při převzetí auta policisty upozornil a podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Když to policii nahlásil, muži zákona po něm chtěli, aby jim vyměněná kola přivezl. Aby mohl vůz začít znovu využívat, musel si koupit kola nová. Škodu Tomáš Czopnik vyčíslil na 22 tisíc korun. Před několika dny však policie případ uzavřela.

Tomáš Czopnik o zmizelých kolech na vozu hlídaném policií (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího Reného Černohorského opavští policisté netuší, jak ke krádeži došlo. „Nevíme, zda to bylo při zajištění motorového vozidla, případném převozu na určité místo nebo v areálu, kde byla vozidla uschována,“ řekl Černohorský.

Auto stálo na přísně střeženém parkovišti

To však majiteli jako vysvětlení rozhodně nestačí. Auto bylo totiž po celou dobu vyšetřování pod dohledem policie a muži zákona za něj také zodpovídali. Necelý rok stálo na hlídaném parkovišti s jedinou příjezdovou cestou. Parkoviště bylo chráněno dvoumetrovou zdí s ostnatými dráty a kamerovým systémem.

Svoji zodpovědnost popřel i ředitel opavské pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Karol Siwek, pod který hlídané parkoviště spadá. „Bylo pouze na policii, jak tyto parkovací plochy bude využívat, kdy si sem vůz přivezou nebo kdy jej odvezou,“ řekl.

Tomáš Czopnik teď žádá policii o odškodnění. Jestli nakonec uspěje, není vůbec jasné.