Olomouc má v podzemí dost vody na dalších minimálně 20 let

Olomouc - Olomouc je největším městem v zemi, které je plně závislé na podzemní vodě. Místní vodárny právě dokončily průzkum a tvrdí, že minimálně na dalších dvacet let stotisícovému městu voda vystačí. Úprava podzemní vody je navíc výrazně levnější než úprava vody z povrchových nádrží.

Hanácká rovina je doslova protkaná podzemními toky. Olomouc je tak jediným stotisícovým městem v Česku, které se nemusí spoléhat na vodu z nádrží. Ta podzemní mu bohatě stačí.

„Tady v dálce vidíte šest podzemních vrtů, které odebírají vodu z hloubek 20 až 30 metrů. Nejedná se o jeskyně, ale je to proudící voda,“ vysvětluje manažer provozu Olomouc pitná voda Moravské vodárenské Miloslav Skoupil.

V lužních lesích za Litovlí je šest takovýchto vrtů. Nejhlubší měří 120 metrů a čerpá krasovou vodu, která je na Olomoucku nejkvalitnější. Vůbec se nemusí upravovat. „Ta voda vykazuje vyšší kvalitu, i když je kvůli vápníku trochu tvrdší,“ říká Miloslav Skoupil.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Veřejný vodovod vznikl v Olomouci na konci 19. století, tehdy stačil celému městu jen jeden pramen. „Součástí vodovodu byla studna, vedle byla parní čerpací stanice,“ vypráví Skoupil.

Původní parní čerpací stanice z roku 1890 fungovala až do 60. let, teď už ji pracovníci vodáren spouštějí jenom jednou za rok – v Den otevřených dveří. Jeden vodní zdroj totiž už dávno nestačí. Největší boom vodních vrtů nastal v 70. a 80. letech. Olomouc je teď zásobovaná z vodních zdrojů na deseti místech. A to by mělo městu stačit na dvacet let.

A kdyby přece jen ne, nebude zřejmě vůbec problém najít na Hané další podzemní vodní zdroje. Upravovat se často musí mnohem méně než voda z vodních nádrží, k odčerpání je ale potřeba elektrická energie a tím se výsledná cena často vyrovná.