Janeček: Klaus dal pomocnou ruku mafii

Praha - Protikorupční aktivista a podnikatel Karel Janeček chce obžalovat Václava Klause z velezrady. Má vůbec nějakou šanci? „Znehodnotil práci policie a státních zástupců na skutečně závažných kauzách v řádu miliard korun. Dal pomocnou ruku mafii,“ prohlásil Janeček. K moci se navíc podle něj systematicky dostávají lidé, kteří jí nejsou hodni. Jdou tam za účelem vlastního prospěchu, a ne, aby budovali společnost. „Politici nejsou odrazem společnosti, jsou výběrem z toho horšího,“ dodal a navrhl změnu volebního systému.

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček v Interview ČT24 potvrdil, že by se v blízké době mohl sejít s nastupujícím prezidentem Milošem Zemanem, který krátce po svém zvolení dal najevo ochotu s tímto fondem spolupracovat.

Janeček: Zeman je výrazně lepší než Klaus

„Co se týče pana Zemana, já jsem se k němu vyjádřil negativně, podporoval jsem pana Schwarzenberga. Ten důvod byl, že jsem se obával, že by mohla pokračovat velmi negativní Klausova éra. Nicméně je pravda, že Zeman je jiný člověk než Klaus, věřím, že výrazně lepší. On odsoudil Klausovu amnestii, řekl, že článek II je zločin - a to je velmi klíčové. Zároveň se vyjádřil, že se bude snažit o pozitivní věci, protikorupční věci, a je ochoten spolupracovat s Nadačním fondem proti korupci. A já tato jeho slova beru vážně a věřím, že spolupracovat můžeme,“ řekl. 

„Zemanova minulost je samozřejmě problematická. Opoziční smlouva byla špatná věc, ale neznamená to, že to je zlojed. Toto slovo bych si nechal pro největší korupčníky, zloděje, pro lidi, kteří naši zemi skutečně rozvracejí,“ uvedl Janeček.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Janeček: Kdybychom Klause nežalovali, přišli bychom o základní principy právního státu

Janeček, který usiluje o obžalování Václava Klause z velezrady kvůli amnestii, řekl, že se celý proces dá časově stihnout. Věří také, že pro podání žaloby získá potřebných 27 senátorů. „Já věřím, že senátoři se za to postaví. Řekl bych, že to je jejich zodpovědnost k demokracii a k naší zemi.“ 

Janeček současně popřel, že by jeho snaha o obžalování Václava Klause z velezrady byla snahou zviditelnit se. „Tady v žádném případě nejde o to, aby Klaus byl odsouzen, mně je koneckonců pan Klaus jako člověk ukradený, kromě toho, co dělá špatně, samozřejmě. My jsme si vědomi, že ta pravděpodobnost, že se podaří Klause odsoudit za velezradu, je spíše nízká. Podstatné není to, aby byl skutečně odsouzen, protože koneckonců to odsouzení stejně neznamená nic. Jde tady o principiální věc. Představme si, že by tady pan Klaus vyhlásil zločinnou amnestii, propustil všechny ty mafie a nikdo by na to vůbec nereagoval. Kam bychom se dostali? My bychom přišli o základní principy právního státu.“

Prezident by podle Janečka tímto krokem mohl nenávratně poškodit demokracii. „Nepřímý důkaz, že o tom bylo dopředu rozhodnuto, je pan manažer vytunelovaného fondu, který se vrátil několik dní před amnestií, aby se na něj vztahovala,“ dodal. 

Karel Janeček
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Problém naší společnosti? Předsudky

„K moci se dostávají systematicky lidé, kteří jí nejsou hodni. Jdou tam za účelem vlastního prospěchu, a ne, aby budovali společnost,“ myslí si Janeček. Problém se podle něj vyřeší za dvou nutných podmínek. První podmínkou je - uvědomění si lidí, že pozitivní změna může nastat. Druhá nutná podmínka - technická - jsou demokratická pravidla. Janeček navrhuje změnu volebního systému, který společně s „pozitivní energií“ umožní, aby se k vládě dostali lidé s hodnotami. „Politici nejsou odrazem společnosti, jsou výběrem z toho horšího,“ dodal.

„I mezi našimi politiky je hodně pozitivně férově smýšlejících lidí. Když s nimi budeme komunikovat, věřím, že přistoupí na ta nejlepší řešení. V naší zemi je největší problém komunikace. Lidé mají vůči sobě předsudky, negativní filtry. To vše se dá odstranit komunikací,“ uzavřel Janeček.