Resuscitace mýtu a barevná mlha Veroniky Mokrošové

Ostrava – Idustrial Gallery zahajuje výstavu mladé talentované malířky Veroniky Mokrošové nazvanou Barevná mlha. Jde o absolventku ateliéru malby, který na Fakultě umění Ostravské univerzity vede Daniel Balabán. V Industrial Gallery se její jméno objevilo poprvé na loňské výstavě diplomantů. „Nabídli jsme jí samostatnou výstavu na základě její diplomové práce, která se nám moc líbila,“ uvedla kurátorka galerie Hana Mikulenková.

Výstavu zahájí Tomáš Knoflíček. „Tvorba Veroniky Mokrošové patří do širšího výtvarného a názorového proudu, který se nese ve znamení resuscitace mýtu. V době, které chybí schopnost si pamatovat a historicky reflektovat důležité skutečnosti, se tento návrat ukazuje jako nebývale vitální,“ uvedl výtvarný publicista a kurátor výstavy. Tento trend podle Knoflíčka vychází z romantismu.

 „Romantismus stále ovlivňuje naše myšlení, ve kterém se v pravidelných cyklech vynořuje představa dobrého divocha, jednoduchého života, spontánnosti nebo třeba dětské, respektive zvířecí nevinnosti,“ řekl Knoflíček. Dodal, že na počátku každé autorčiny kompozice však stojí automatická kresba, její podvědomí. „Tento stav čiré hravosti záhy kompenzuje tím, že vzniklé kresby zpětně podrobuje geometrickému řádu,“ vysvětloval kurátor.

Vernisáž je dnes v 18 hodin. Obrazy z cyklu Barevná mlha si zájemci mohou prohlédnout do 1. března.

Industrial Gallery funguje v centru Ostravy v Zámecké ulici od předloňské zimy. Výstava Mokrošové nahrazuje práce renomovaného konceptuálního umělce Petra Lysáčka. Industrial Gallery nabízí vedle výstavního prostoru posezení v kavárně zařízené v prvorepublikovém stylu. Interiér navrhla architektka Kateřina Trávničková. Návštěvníci tam najdou i cenné, originální kusy nábytku z počátku minulého století. Například rondokubistický sedací nábytek je dílem žáků Jana Kotěry.