Masopustu v Lounech přálo počasí

V pátek 8. února od 12,30 hodin se v Lounech uskutečnil masopustní průvod. Slavnostně byl zahájen před chrámem sv. Mikuláše. Poté průvod prošel v čele s nezbytnou dechovkou historickou částí města. Před okresním archivem průvod svou vlastní básničkou přivítal jeho ředitel dr. Bohumír Roedl.

Vítáme vás u nás, milé maškárky, ať jste přišly z blízka anebo z dálky. Ode dneška začíná od masa půst, do Velikonoc nesmí být nikdo tlust. Žádný guláš, ovar nebo páreček, zeptejte se doma, poví vám to dědeček. Buďte dneska všichni hodně veselí, do školy jít nemusíte ani v pondělí. Ať vám každý dneska ukazuje jenom vlídnou tvář jako tadyhleta paní a já, archivář…

Tak touto vlastní básničkou přivítal v Lounech masopustní průvod před okresním archivem jeho ředitel dr. Bohumír Roedl. Následovalo hlasité poděkování a podarování hlavně dětí nějakou tou sladkostí.

Ovšem tomu všemu předcházelo slavnostní zahájení a požehnání před chrámem sv. Mikuláše. Nejdříve v zastoupení starosty města průvod povolil Tomáš Chaloupek a požehnání se dostalo od děkana Wernera Horáka. Poté průvod prošel v čele s nezbytnou dechovkou historickou částí města. Občas někdo z přihlížejících přispěl do pokladničky, místní řeznictví dokonce připravilo jednohubky.

Jednou ze zastávek byla i městská knihovna, kde byl menší jarmak a nezbytné občerstvení a také radnice a zdejší muzeum. Odtud pak celý průvod přešel do Restaurace Stromovka, kde členové Senior klubu připravili pro děti bohatý program. Masopustní průvod byl společnou akcí Městské knihovny Louny, Senior klubu, Oblastního muzea Louny a Místní organizace KDU-ČSL.

Ladislav Bába, Louny