Studenti pařížské konzervatoře dirigují ostravské filharmoniky

Ostrava – Koncertem, který bude řídit osm dirigentů, vyvrcholí 22. února desetidenní dirigentské kurzy pořádané Janáčkovou filharmonií Ostrava. Filharmonici kurzy organizují společně s pařížskou konzervatoří, vede je dirigent a pedagog této prestižní hudební školy Zsolt Nagy, který pravidelně přijíždí do Ostravy se svými nejlepšími studenty.

Kurzy probíhají ve dvou fázích. „Tou první je takzvaná příprava u stolu, během níž si studenti zdokonalují pod vedením pedagoga svá gesta. Druhou fází je přímá spolupráce se symfonickým orchestrem, která pak vrcholí závěrečným koncertem,“ vysvětlila Jana Knižátková z Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Na programu koncertu je předehra opery Ruslan a Ludmila Michaila Ivanoviče Glinky, suita z Romea a Julie Sergeje Prokofjeva a slavný klavírní koncert Petra Iljiče Čajkovského b moll. Sólový part zahraje Ladislav Doležal. U dirigentského pultu se pod vedením Zsolta Nagye vystřídají francouzští studenti Flavien Boy, Pierre Dumoussaud, Jordán Gudefin, Antonin Rey, Simon Proust, Victorien Vanoosten, Mathieu Romano, Kašpar Mänd.

Koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava ve spolupráci s Pařížskou konzervatoří začíná ve společenském sálu Domu kultury města Ostravy 22. února v 19 hodin. Vstup je zdarma.