Myslivec, který na lovu postřelil zemědělce, se marně dovolával zproštění viny

Brno - Myslivec z Hranic na Moravě, který při honu na divočáky postřelil člověka sklízejícího kukuřici, se marně dovolával zproštění viny z těžkého ublížení na zdraví. Nejvyšší soud definitivně odmítl jeho dovolání a potvrdil rozsudek o vině a podmínečném trestu.

Případem se zabývaly soudy v Přerově a v Olomouci a uložily mu roční vězení s tříletou podmínkou. Na tři roky mu také zakázaly používat střelnou zbraň. Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig dnes oznámil, že trest zůstává beze změn.

Neštěstí se stalo v říjnu 2010 nedaleko Hranic v honitbě Mysliveckého sdružení Mezihoří Jezernice. Myslivec vystřelil v rovinatém terénu na divoké prase, přestože nedaleko lidé sklízeli kukuřici. Zasáhl jednoho z nich a způsobil mu tříštivou zlomeninu holenní a lýtkové kosti.

Kontroly alkoholu u myslivců
Zdroj: ČT24

Soudci dospěli k jednoznačnému závěru, že myslivec porušil povinnost zvýšené opatrnosti při zacházení se zbraní a nerespektoval zákaz lovu zvěře v honitbě, ve které zemědělci sklízejí plodiny. Odsouzený v dovolání zpochybňoval závěr soudu o těžkém ublížení na zdraví a dokonce namítal, že nebylo bezpečně prokázáno, že osudný výstřel vyšel právě z jeho zbraně. „Senát však pochybnosti o vině neshledal,“ uvedl Knötig.

Různé tragédie provázejí hony odjakživa. Například loni v zimě utrpěl na Jesenicku jeden myslivec těžké zranění poté, co jeho kolega vystřelil na zvěř. Zasáhly ho odražené broky. Předtím se stal podobný případ na Přerovsku. V únoru 2012 zemřel šedesátiletý myslivec na střelné poranění při lovu bažantů na Olomoucku. Množící se neštěstí na honech vedly k pravidelným policejním kontrolám střelců na alkohol.