AVÍZO: Nový způsob popularizace vědy na TU Liberec - Vědecká kavárnička

Ve čtvrtek 21. února pořádá Technická univerzita v Liberci od 16.00 do 17.00 hodin v rámci projektu Otevřená univerzita takzvanou Vědeckou kavárničku. Půjde o povídání o nových vědeckých poznatcích v univerzitní kavárně na Studentském náměstí. Cílem akce je popularizovat výsledky výzkumu na TU a představit osobnosti, které na univerzitě působí.

Akce je určená pro širokou veřejnost, uskuteční se v kavárně v prvním patře budovy rektorátu. Zástupci univerzity budou hovořit o moderních technologiích výroby součástek, známých jako rapid prototyping. „Jedná se o velmi moderní a progresivní technologii výroby prototypových dílů v 3D tiskárnách. Tento podstup je podstatně rychlejší než klasické postupy. Zájemcům přiblížíme, jak probíhá výroba dílů z dodaných 3D modelů, které naši pracovníci připraví pro 3D tisk. Kdo bude chtít, může si pak prohlédnout i naši laboratoř,“ řekl Jiří Šafka z Oddělení prototypových technologií a procesů CxI TUL.

Putovní „Vědecká kavárnička“ měla svoji premiéru 29. ledna v Rumburku. Zajímavá problematika bioniky - vědního oboru, který se zabývá studiem přírody jako zdrojem inspirace pro hledání technických řešení složitých problémů, zaplnila do posledního místečka přednáškový sál klubu seniorů.

„Připravili jsme nový formát popularizačních akcí pro veřejnost. Cílem “kavárniček„, je popularizovat  na veřejnosti výsledky výzkumných aktivit Technické univerzity v Liberci, ukázat na  zajímavá témata, kterými se technická univerzita zabývá, a také  představovat osobnosti, které na škole působí,“ uvedl vedoucí projektu Otevřená univerzita Miloš Hernych.

V pořadí další Vědeckou kavárničku pořádá univerzita 12. března  2013, od 15.30 do 16.30 hodin v Klubu seniorů ve Varnsdorfu. Docent Miroslav Černík bude hovořit  o výrobě a použití nanomateriálu. V Liberci se povídání o vědě nad šálkem kávy uskuteční zase 28. března. „Téma ještě upřesníme,“ řekl Hernych.

Jaroslava Kočárková, TU Liberec