V Milešovicích mají ostatky padlých z bitvy tří císařů

Milešovice - O obci Milešovice, nacházející se kousek od Slavkova u Brna, existuje písemná zmínka už z roku 1141. Dnes v ní žije téměř sedm set lidí a většina z nich by neměnila. Pořád se tam totiž něco děje. Například minulý týden se konal průvod masek. Obec Milešovice, oblíbená i mezi chataři, se jako další představuje v seriálu Tři minuty z…

Že to v obci žije, potvrzují i místní lidé. „Je to malá vesnice, ale je tu hodně aktivních organizací a lidí,“ potvrdil jeden z místních obyvatel. Každý rok se sem proto lidé z okolí sjíždějí na tradiční anenské hody, na hody babské či na mikulášskou zábavu.

V letních měsících navíc počet obyvatel zvyšují i chalupáři, kteří si malou vesnici nedaleko od Brna a na úpatí Ždánického lesa, oblíbili.

Kdysi tu stával panský dvůr a na něm v něm tvrz na „Homoli“. Místní tu měli i pivovar. Dnes už by ale návštěvníci dvůr či tvrz hledali marně. Místo nich stojí rodinné domy. Po minulých časech mnoho vzpomínek nezůstalo. V roce 1787 totiž téměř celá ves vyhořela.

Přece jen tu ale jednu vzácnou vzpomínku mají. Zdobený kříž u silnice na Nížkovice a Otnice připomíná ostatky lidí padlých v bitvě u Slavkova. Při stavbě silnice je dělníci náhodou nalezli, a nakonec byly ostatky uloženy právě pod kříž. Vedle kříže navíc stojí i stará památná lípa. Zdá se, že kříž i kořeny lípy chrání to, co se v zemi nachází, dobře. „Kopali jsme asi do metru dvaceti, ale žádné kosterní pozůstatky jsme nenašli,“ uvedl starosta Michal Polanský. Padlí jsou tak nejspíš pochovaní mnohem hlouběji.

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)

O tom, že Milešovičtí mají stále něco na práci, svědčí i další vášeň, která je v obci patrná – chovatelství. Český svaz chovatelů drobného zvířectva zde má pobočku už od roku 1959. V současné době už žije pouze jeden ze zakládajících členů, devětaosmdesátiletý Vítězslav Axmann. Sám už ale kvůli věku zvířata nechová. Navíc by je neměl čím krmit. „Vloni nebyla žádná úroda sena. Tak jsem chov zrušil,“ vysvětlil Axmann. Přesto se tu najdou i jiní, kteří v tradici pokračují. Například další z členů svazu, Jan Hrubý, má na dvoře klece plné papoušků. A v obci mají i jezdeckou stáj.