Filharmonici zkoušeli akustiku sálu v plynojemu Gong

Ostrava - Janáčkova filharmonie Ostrava opustila domovskou zkušebnu a na svůj čtvrteční koncert zkouší v multifunkční hale Gong. Důvodem je měření akustických vlastností sálu. Rok fungující hala totiž nemá pro provozování klasické hudby úplně ideální zvukové podmínky.  Zkoušku dnes poslouchal také autor architektonického návrhu Gongu - Josef Pleskot.

Architekt Josef Pleskot přišel na začátek zkoušky. Postupně obcházel hlediště a poslouchal. „Ten sál je živý, není hluchý, ale mají tady problém nižší tóny, to potvrzují i výpočty. Ale to se dá odstranit docela jednoduše,“ věří Pleskot.

O akustice v Gongu hudebníci Janáčkovy filharmonie vědí své. Hráli tam už několikrát. „Nevím, jak to zní v sále, protože jsem orchestr nikdy neslyšel, ale co se týče hraní na pódiu, tak to není moc. Špatně se slyšíme a kontakt mezi hráči je mizerný,“ uvedl koncertní mistr Jakub Černohorský. Ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla potvrdil, že v sále, především v zadních řadách,  je problém s přenosem středních a hlubších tónů.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Akustické podmínky se v hledišti budou zkoušet ještě několikrát, s různými ansámbly i druhy hudby.Josef Pleskot už ale počítá s tím, že sál zřejmě nebude vhodný pro úplně všechny žánry. „Repertoár se bude muset trochu vybírat. Ostatně, není to koncertní sál, ale multifunkční hala,“ řekl architekt.

Janáčkova filharmonie bude mít v příští sezóně jednu z koncertních řad právě v Gongu. Na programu bude klasický i populární repertoár.