Letošní Cinema Mundi se ponese v latinskoamerických rytmech

Brno – Osm dnů, šest desítek filmů, setkání s tvůrci světoznámým snímků. Dnešním slavnostním zahájením na brněnském náměstí Svobody odstartuje čtvrtý ročník Cinema Mundi. Zdravici k návštěvníkům festivalu pronesou patron festivalu Bolek Polívka, režisér Jan Hřebejk a herec a zpěvák Jan Budař. Prvním snímkem, který festival uvede dokonce v české předpremiéře, bude Terapie láskou. Festival v Brně potrvá až do 6. března.

Festival oficiálně zahájí dnes v 17 hodin slavnostní zdravicí na náměstí Svobody v Brně patron festivalu Bolek Polívka, režisér Jan Hřebejk a herec a zpěvák Jan Budař. V 18:30 festival uvede první snímek – v české předpremiéře se představí komedie Terapie láskou s oscarovou Jennifer Lawrence a Bradleym Cooperem.

„Kolekce představovaných filmů je rozmanitá nejen z hlediska teritoriálního, ale i tematického či žánrového,“ lákal dramaturg festivalu Lukáš Skupa. Festivalu tradičně dominují snímky, které získaly oscarovou  nominaci v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Chybět nebude vítězný snímek Láska, Pieta oceněná Zlatým lvem v Benátkách nebo Caesar musí zemřít ověnčený Zlatým medvědem z Berlína.

Oscaři a Lvi je samostatná kategorie, která představuje nejlepší zahraniční a tuzemské snímky. Zahraniční pětici tvoří Argo, Bídníci, Lincoln, Nespoutaný Django a Pí a jeho život. Z českých snímků se představí Čtyři slunce, Odpad město smrt, Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka a Polski film.

Festivalovou nabídku letos rozšíří sekce, která představí současnou komediální tvorbu z Mexika, Argentiny a Brazílie. „Černá, melancholická, romantická, absurdní či satirická - podobné přívlastky mají komedie, které jsou zastoupeny v letošní latinskoamerické sekci,“ potvrdil Skupa. Festival uvede například snímky mexického režiséra Luise Estrady Peklo a Báječný svět, argentinskou romantickou komedii Hudba na zavolání, kde titulní roli ztvárnila hvězda telenovel Natalia Oreiro, nebo bizarně humorný příběh Horký den v Porto Alegre.

Fanoušci českého filmu se mohou těšit na předpremiéru Martina a Venuše. Jeho promítání se zúčastní i tvůrci v čele s režisérem Jiřím Chlumským.

Kristina Liška Boková, Jiří Chlumský a Marek Taclík při natáčení filmu Martin a Venuše
Zdroj: ČT24

Program festivalu den po dni najdete na webu Cinema Mundi.

V latinskoamerických rytmech se ponese také doprovodný program. Organizátoři festivalu nabídnou návštěvníkům možnost poznat cizí kultury a zvyklosti. Projekci snímku Čínský bufet doprovodí ochutnávka kulinářských specialit a představení brazilského bojového umění capoeira.

Téměř každý večer budou v klubu Mersey probíhat zajímavé party nebo show. Na závěr festivalu čeká návštěvníky Cinema Mundi party, která účastníky provede kolem světa v průběhu jediného večera. Večírku se zúčastní i nejkrásnější cizinka žijící v Česku Miss Expat 2012 Paula Miranda Gonzalez z Kolumbie. Opět dojde na ochutnávku exotických jídel. Party se koná 5. března.

Vstupenky

  • Základní vstupenka stojí 100 korun, snížené vstupné pro studenty, seniory a ZTP 80 korun
  • Filmy ze sekce Latinskoamerických filmů jsou za jednotnou cenu 60 korun
  • Festival pass (4 + 1 zdarma) 400 korun, se slevou pro studenty a seniory 320 korun