Firmy rozdaly předškolákům stavebnice

Opava - Mateřské školy v Moravskoslezském kraji dostávají od průmyslových podniků stavebnice. Ty mají v dětech probudit technické myšlení a zručnost. Firmy totiž potřebují zručné a kvalifikované zaměstnance a těch je čím dál méně. Proto si je chtějí začít pěstovat už od dětského věku.

Děti z opavských mateřinek dostaly dárek. Ostroj Opava jim věnoval nové stavebnice. „Děti mají velkou fantazii, z této stavebnice dělají neuvěřitelné věci, podle návodu i podle vlastní fantazie,“ uvedla ředitelka opavské mateřské školy Anna Pavelková.

Stavebnice je pro děti hlavně hračkou, funguje ale i jako učební pomůcka. Předškolákům pomáhá naučit se technicky myslet. „Dlouhodobě se snažíme podporovat aktivity tvůrčích dovedností v základním i učňovském školství. Toto je náš první pokus podpořit děti předškolního věku,“ uvedl generální ředitel Ostroje Opava Dalibor Kunčický.

Technický talent chtějí v dětech podporovat i Třinecké železárny. Vedení továrny pořídilo předškolákům tradiční stavebnici Merkur. „Předškoláci jsou zvyklí obsluhovat telefon, playstation a jiné nesmysly, ale nějak se vytratila hra se stavebnicemi technického typu,“ uvedl Ivo Žižka z Třineckých železáren.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Dětem podle odborníků z průmyslu chybí zručnost. A to se následně negativně projevuje na vztahu dětí k technice i k technicky zaměřeným oborům a zaměstnáním. „Co se týče počtu uchazečů o zaměstnání v Ostroji, tak těch je dostatek. Nicméně těch, které bychom potřebovali, kteří splňují kvalifikační požadavky, těch je nedostatek,“ shrnula personalistka Ostroje Lucie Baranová.

Regionální manažer Svazu průmyslu a dopravy České republiky Petr Holica upozornil, že za tři roky se průmysl dostane do situace, kdy absolventů technických oborů bude tak málo, že nenahradí odborníky, kteří odejdou do penze.

Rozvíjet zájem o technické obory se snaží i řada základních škol. V Písku u Jablunkova koupilo vedení školy dětem za čtyři sta tisíc speciální stavebnici, ze které si staví roboty, ty pak samy naprogramují tak, aby uměli měřit teplotu nebo vzdálenost.