Ostravský obvod Přívoz ruší ubytovnu, lidé neví, kam se přestěhují

Ostrava - Strach o střechu nad hlavou mají lidé z ubytovny v Božkově ulici v Ostravě Přívozu. Centrální městský obvod se ji totiž rozhodl zrušit. Lidé by se z ní měli vystěhovat do konce května, většina z nich ale nemá kam jít. Podle některých lidí stojí za kroky radnice snaha udělat z oblasti průmyslovou zónu.

V pokoji číslo pět strávil Vladimír Kukla pět let. Do května se musí odstěhovat. Kam se přestěhuje, neví. Soukromé ubytovny jsou pro něj drahé. Informaci o zrušení ubytovny, ve které bydlí více než dvacet lidí, se dozvěděl od jejího správce. I další lidé zatím netuší, kam půjdou.

„Někteří se už odstěhovali, u některých bude asi problém dostat je pryč,“ uvedl správce budovy Petr Zbořil.

Co bude s lidmi z ubytovny vedení obvodu neřeší. Vystěhovat je chce pro údajně špatný stav. „Ten hlavní důvod je technický stav budovy. S tím souvisí i finanční náročnost jejího provozu a v současné době i malý zájem lidí bydlet tam,“ uvedla místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Odejít na ubytovny do jiných městských částí musely z Přívozu během posledního roku stovky lidí, z Přednádraží, Palackého ulice a nyní z Božkovy.

„Podle mne tam jsou zainteresovaní různí podnikatelé, kteří jsou propojeni s radnicí. Mohlo by jít i o střet zájmů, což je trestné,“ upozornil ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan, který pomáhá chudým Romům v Ostravě i v dalších městech.

Obvod prý zatím neví, jak lokalitu, která se vylidňuje, využije. „Myslím si ale, že obalst bude sloužit k bydlení i podnikání,“ řekla místostarostka. Obvod zatím nemá jasno ani v tom, k čemu bude sloužit budova ubytovny. Nejprve chce získat z Evropské unie peníze na její opravu.