Bruntálsko trápí stále více nezaměstnanost. Bez práce je 10 tisíc lidí

Bruntál - Na Bruntálsku teď nemá práci skoro deset tisíc lidí. Kdysi zemědělský region se potýká rok od roku s větší nezaměstnaností a postupně se vylidňuje. Práci tam nabízí už jen pár velkých firem a turistický ruch. Nová pracovní místa téměř nevznikají. Pomoct tamním obyvatelům chce i kraj.

Florent Coudray se narodil v Paříži. Před osmi lety se přistěhoval za svou českou manželkou do Rýmařova. I přesto, že umí dobře česky, francouzsky, anglicky, prošel i řadou rekvalifikačních kurzů, je nezaměstnaný. Naposledy pracoval až v padesát kilometrů vzdálené Olomouci. „Ten největší problém je dojíždění. Když člověk bydlí v takovém městečku jako Rýmařov, jsou možnosti velmi omezené,“ říká Florent Coudray.

Najít práci na Bruntálsku není jednoduché. Zaměstnání tam hledá deset tisíc lidí a volných pracovních míst nabízených úřadem práce je necelých dvě stě. „Ke všemu jsou to místa jako zdravotníci, vysokoškoláci a strojaři, které vůbec nemá náš úřad v evidenci,“ uvedl ředitel pracovního úřadu Milan Horna.

Nezaměstnanost je vůbec největší v historii. Do Bruntálu kvůli tomu přijeli krajští radní. „Co mám dělat? Jak mám uživit rodinu? Mám se stěhovat do Prahy? Tady jsou však vynikající podmínky pro růst dětí, čistý vzduch,“ říká například Florent Coudray.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák lidem vykládal, že kraj chce přitáhnout na Bruntálsko nové investory. Jenomže hrozí opak – odchod firem. Největší zaměstnavatel v Bruntálu - firma OSRAM, která vyrábí žárovky, prochází restrukturalizací. Kolika z devíti set zaměstnanců se propouštění dotkne, zatím nechce říct. Že by firmu nahradil jiný investor, to je podle Úřadu práce téměř vyloučené. Mladí vzdělání lidé se totiž na Bruntálsko nechtějí vracet.

„Na některé sofistikované obory by tady nový investor těžko hledal kvalifikované pracovníky,“ obává se Milan Horna. Jedinou okamžitou pomocí, kterou radní nabídli vedení Bruntálu, je rekonstrukce silnice do Meziny. Díky ní by se měla usnadnit cesta turistů ke Slezské Hartě. Bruntalská radnice si od toho slibuje i vznik nových pracovních míst.