Zeman na Hrad, přáli si lidé z Karviné, někteří dnes byli u toho

Karviná, Praha - Dnešní inauguraci nového prezidenta republiky Miloše Zemana prožívalo vzrušeně a radostně mnoho lidí z Moravskoslezského kraje. Zeman tam měl ve volbách největší podporu, a vůbec nejvíce voličů měl v Karviné, kde heslo Změna na Hrad znělo vřele a často. Vděčný prezident své fanoušky pozval na hrad, aby slavnostní okamžik prožívali s ním. Autobus s jeho příznivci a sympatizanty proto vyrazil v noci na dnešek i z Karviné.

 „Vzal jsem si na to dovolenou. Chci být u toho,“ říká čtyřiadvacetiletý Lukáš Švéda, který v Karviné silně podporoval Zemanovu předvolební kampaň. Autobusový zájezd organizovala učitelka Ludmila Večerková.

A se Zemanovci vyrazila na hrad i ostravská redaktorka Marta Pilařová. „Autobus vyjel z Karviné, další lidi nabíral v Radvanicích a v Ostravě, poslední dva nastoupili v Brně. Tím se autobus zaplnil,“ uvedla Pilařová. Na pouť z Karviné do Prahy tedy vyrazilo celkem 42 lidí. Převažovaly mladší ročníky, nejstarší byl dvaasedmdesátiletý muž. Atmosféra byla poklidná.

„Lidi spali, nebo si povídali. Měli na sobě zemanovské šály, placky a trikolory. Vypadali trochu jako fotbaloví fanoušci, ale hesla neprovolávali,“ popisovala. Do Prahy skupina dorazila už před osmou hodinou ráno, takže na inauguraci, která začala v 10 hodin, měli dost času se dostat. Protože do Vladislavského sálu by se všichni nevešli, vyhradil jim nový prezident třetí hradní nádvoř. Ostatní veřejnost zůstala před branami Pražského hradu. Příznivci z regionů mohli na nádvoří sledovat slavnostní akt na obrazovce.

Na ceremoniál se dívali v televizi i ostatní Zemanovi fanoušci z regionu, kteří se do Prahy nevypravili. „Zamana jsem si za prezidenta fakt přál. Mám opravdu radost a jsem z toho skoro dojatý,“ říká taxikář z Ostravy, který uvedení Zemana do úřadu sledoval v restauraci v Nádražní ulici.