Policie dopadla čtyři skupiny zlodějů, které vykrádaly chaty na Brněnsku

Brněnsko – Čtyři skupiny zlodějů, které se zaměřovaly na vykrádání chat, dopadli kriminalisté. Pachatelé vykrádali prázdné objekty v okolí Ivančic, Kuřimi a Pohořelic na Brněnsku. Jeden z nich dokonce chatařům ze zahrady ukradl králíky. Mužům hrozí až pětileté vězení.

Více než padesát chat a škoda přesahující čtvrt milionu korun. Taková je bilance čtyř skupin, které vykrádaly objekty na Brněnsku. Největší skupinu tvořila čtveřice mužů, která vykrádala chaty u Ivančic a Rosic. Vloupali se do 23 objektů. „Byli to lidé nezaměstnaní a takto si získávali prostředky pro život. Brali běžné věci, které byly dostupné v těchto objektech – třeba prodlužovací kabely a dráty, které následně prodávali pod cenou do výkupen,“ popsal vedoucí kriminální policie pro Brno-venkov Jaromír Novotný.

V okolí Pohořelic vykradla trojice mladíků deset chat, odkud brali i sítě na ryby, navijáky a pruty. Na Kuřimsku jediný pachatel zvládl vykrást hned 14 chat. Bral všechno, co mu přišlo pod ruku. Osudnou se mu stala krádež v nedalekých Lelekovicích. „Muž kradl i drobné domácí zvířectvo, v několika objektech ukradl řádově asi dvacet králíků. My jsme ho vystopovali a doznali mu tuto trestnou činnost,“ dodal Novotný.

„Nejlepší je nenechávat na očích žádnou cennou kořist, například nářadí nebo sekačku. Dobré je také zajištění, které od pohledu lupiče odradí – například mříže na dveřích a oknech,“ doporučil chatařům Jiří Vrtílka z blanenské policie. Podle policie jsou ale chataři opatrnější a v zimě v chatách nenechávají nic cenného. Také proto nedochází k tak vysokým škodám. Policisté také velké chatové kolonie v zimě pravidelně kontrolují.