Z ostravské hvězdárny je staveniště

Ostrava - Z ostravské hvězdárny a planetária je staveniště. Budova prochází rekonstrukcí, která ji změní v moderní centrum komunikace a vědy. Rekonstrukci, která má stát více než 100 milionů korun, financuje Evropská unie a stát.

Budova ostravské hvězdárny je momentálně k nepoznání. Rozebrané podlahy, stěny odhalené na cihlu a vytrhané rozvody dokazují, že rekonstrukce je v plném proudu.

„Za rok tady v těchto místech bude nové hybridní planetárium. Projekční plocha bude mít průměr dvanáct a půl metru, přibude nová interaktivní expozice, galerie interaktivních pokusů, v areálu planetária vyroste amfiteátr,“ upřesňuje Tomáš Gráf, vedoucí hvězdárny a planetária.

Autorem návrhu je architekt Petr Hájek. V Ostravě není neznámý, neboť je rovněž autorem odborníky oceňované budovy ostravského Divadla loutek.

S rekonstrukcí hvězdárny však její činnost nezanikla. Zaměstnanci se dočasně nastěhovali do areálu Vysoké školy báňské, do sálu nad menzou. Vešlo se tam i nafukovací planetárium.

„Část mých kolegů tady má improvizované sezení, a zároveň zde máme uskladněny věci, které po opravách budeme potřebovat,“ dodává Gráf.

V sále má své místo i malý přenosný dalekohled. Už týden čeká, až ho astronomové znovu použijí pro veřejné pozorování. Zatím jim v tom brání zatažená obloha.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Podle předpovědi počasí, by mohli zaměstnanci přenosný dalekohled vytáhnout na pozorování komety poprvé v sobotu v podvečer.