Ostravská opera opanovala Ceny Thálie

Praha, Ostrava – V Národním divadle byly předány Ceny Thálie za nejlepší divadelní výkony uplynulé sezóny. Operní kategorii opanovalo Národní divadlo moravskoslezské. Do Ostravy putuje i Thálie za mimořádný ženský jevištní výkon v kategorii balet.

Herecké asociaci doslova učarovalo nastudování opery Romeo a Julie. Do Národního divadla moravskoslezského totiž putují Thálie v mužské i ženské kategorii.

Romeo a Julie / Aleš Briscein, Kateřina Kněžíková
Zdroj: Martin Popelář/Národní divadlo moravskoslezské

Za mužský operní výkon získal prestižní ocenění Aleš Briscein za Romea a svou nominaci ve vítězství proměnila i nová členka ostravského operního souboru Jana Šrejma Kačírková za Julii. 

Romeo a Julie / Jana Šrejma Kačírková, Luciano Mastro
Zdroj: Martin Popelář/Národní divadlo moravskoslezské

Uspěl i ostravský baletní soubor. Thálii si odnesla Lucie Skálová, která excelovala v úloze Sakury v baletu Poslední samuraj.

Lucie Skálová, baletka
Zdroj: ČT24

Ceny Thálie se letos udělovaly podvacáté. Národní divadlo moravskoslezské vstupovalo do slavnostního ceremoniálu se sedmi nominacemi, což je v historii prestižní divadelní ceny rekordní počet.  Už před vyhlašováním přitom bylo jasné, že si největší ostravská divadelní scéna odveze cenu za mužský operní výkon. V této kategorii totiž opanovala všechny tři nominace.   

I letošní předávání prestižních divadelních cen odvysílala v přímém přenosu Česká televize. Ceremoniál nabídla také v on-line přenosu na webu ČT24.

Ceny Thálie 2012 (zdroj: ČT24)