Na dotek Hany Puchové. Malířka z Ostravy vystavuje v Chebu

Ostrava - Galerie výtvarného umění v Chebu uvádí výstavu malířky Hany Puchové Na dotek. Po loňských výstavách v Galerii Petr Novotný v Praze-Holešovicích a v Galerii U Dobrého pastýře v Brně je to v poslední době její třetí velká samostatná výstava mimo rodnou Ostravu, kde žije a pracuje.

„Šťastné vykročení z bludiště regionálního kruhu představovalo zařazení dvou jejích obrazů do mezinárodního výběru malby současných autorů z Česka, Slovenska a Německa, který v roce 2007 pro Wannieck Gallery připravil Richard Adam. Tam nejen obstály, ale vynikaly,“ uvedl kurátor chebské výstavy Pavel Netopil, když se zamýšlel nad tím, proč cesta této výjimečné umělkyně mimo ostravskou scénu byla poměrně dlouhá a komplikovaná.

Ředitel chebské galerie Marcel Fišer je přesvědčený, že nyní je Puchová považována za jednu z nejzajímavějších malířek současnosti. „Vytvořila si vlastní originální styl, jehož kořeny spočívají ještě v jejím školení ilustrátorky, s naivizujícím přídechem připomínajícím dětskou kresbu. Její kompozice jsou však přes svou zdánlivou prostotu výsledkem dlouhého soustředěného procesu hledání definitivního řešení. Zásadní roli v nich hraje barevnost a svým koloritem někdy dokonce nechají vzpomenout na klasiky fauvismu – Bonnarda či Matjese,“ uvedl Fišer. Zdůraznil, že Puchová maluje to, co důvěrně zná, drží se přitom tradičních žánrů - portrétů a zátiší, u kterých záleží jen na svébytnosti výtvarného jazyka. „Vždyť kdo dnes ještě dokáže namalovat zátiší tak, aby bylo originální a jedinečné, kdo si troufne na portrét, aby byl věrný a psychologicky výstižný? Hana Puchová to dokáže,“ prohlásil Fišer.

Puchová se narodila v roce 1966 v Ostravě, v letech 1992 až 1997 studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru ilustrace a grafiky u profesora Jiřího Šalamouna. Po absolutoriu se vrátila do Ostravy. Řadu let učí problémové romské děti na Církevní základní škole Přemysla Pittra. První samostatnou výstavu měla v roce 1996 v Marseille ve Francii, kde byla na studijním pobytu. Vedle řady samostatných výstav v Ostravě, Frýdku-Místku, Českém Těšíně, v Praze a jinde se účastnila společných přehlídek v Česku i v zahraničí. Vystavovala s generačně i jinak spřízněnými umělci z Ostravy Jiřím Surůvkou, Pavlem Šmídem, Danielem Balabánem, Petrem Pastrňákem a dalšími. Roku 2010 byla společně se spisovatelem Markem Tomanem nominovaná na cenu Magnesia Litera v kategorii knihy pro děti a mládež za knihu Můj Golem, kterou ilustrovala. Společně se spisovatelem Janem Balabánem, který zemřel v roce 2010, vytvořila komiks Srdce draka.

Výstava Hany Puchové v Chebu je k vidění do 5. května.