Skončila lhůta pro podání daňového přiznání

Moravskoslezský kraj - Na finanční úřady přišly tisíce lidí. Dnes vyprší lhůta pro podání daňového přiznání pro ty, kteří nevyužívají služeb daňových poradců. Na řadě míst se tvořily dlouhé fronty, čekání ale většinou nepřesáhlo 20 minut.

Podat daňové přiznání bez čekání se dnes podařilo málokomu. Na poslední chvíli to nechaly opět tisíce lidí, někteří trávili Velikonoce vyplňováním formulářů. Tvořily se dlouhé fronty, ale nečekalo se dlouho. Finanční úřady byly na nápor připraveny. Plné ruce práce měly i úřednice mimo podatelny.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Lhůta pro podání přiznání je u konce, zároveň musí všichni, kteří nevyužívají daňové poradce, také vypočtenou daň zaplatit. „Dá se říct, že platební morálka našich živnostníků a podnikatelů je dobrá. To, co si přiznají, také hned zaplatí, případně požádají o posečkání či splátkování přiznané daně,“ uvedla Hana Imrýšková, mluvčí Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

Na dani z příjmů fyzických osob se vybere v Moravskoslezském kraji zhruba 100 milionů korun. Mnohem víc zaplatí do státní pokladny zaměstnanci a firmy.

Kdo nestihne podat daňové přiznání a zaplatit daň včas, hrozí mu pokuta a úrok z prodlení. Začíná běžet ale až za 5 dnů.