Dům kultury Akord se opravuje

Ostrava - Dům kultury Akord v Ostravě je až do konce srpna uzavřen. Po celé jaro a léto se bude v budově pilně pracovat, aby se v září 2013 mohli návštěvníkům představit zrenovované interiéry. Oprava vyjde na 120 milionů korun.

Koncerty a plesy nahradil rámus sbíječek, vířící se prach a hromady cihel. Kulturní dům Akord se proměnil ve staveniště a dalších pět měsíců bude úplně zavřený. V současné době zde probíhají bourací práce, následovat budou rozvody instalací a výstavba nových sociálních zařízení. Nejnáročnější etapou rekonstrukce bude snižování podlah v suterénu. Ty musejí klesnout téměř o třicet centimetrů.

„Konečně vyřešíme řadu provozních problémů. V suterénu, tam kde je dneska technické zázemí, vznikne veliká, prostorná šatna,“ řekla Darina Daňková, ředitelka DK Akord.

Novou podobu dostanou v sále parkety, rekonstrukcí projde celé jeviště. Sál pak rozzáří úplně nové osvětlení. V přízemí budovy zase vznikne nová restaurace a klub. Kromě viditelných změn se bude renovovat i technické zázemí budovy.

„Modernizovaná bude také divadelní technologie, ozvučení, doplněná bude audiovizuální technika. Chceme veřejnosti Akord představit jako moderní kulturní a kongresové centrum, jako pestré místo pro všechny generace a sociální skupiny, jako místo, kde se snoubí více než 50-letá tradice se současnými tendencemi poskytování služeb,“ láká na nový Akord Daňková.

Projekt rekonstrukce Akordu je zároveň jednou z devíti zakázek ostravského magistrátu, které od ledna vyšetřuje protikorupční policie kvůli jejich údajnému zmanipulování. Žádné podrobnosti ale policie nezveřejnila.

„Od chvíle, co jsme předali policii celkem 159 šanonů k devíti veřejným zakázkám, o vyšetřování nemáme žádné informace,“ upřesňuje Andrea Vojkovská, mluvčí Magistrátu města Ostravy.

I přes uzavření Kulturního domu Akord se budou některé venkovní akce pořádat. Mezi takové patří například Slavnosti městského obvodu, Hurá léto! či další ročník hudebního festivalu Fajn Fest 2013.

Reportáž Tomáše Sirého (zdroj: ČT24)

Do soutěže Fajn Fest se mohou přihlásit kapely Moravskoslezského kraje a polského příhraničí. Přihlašovací formulář bude k dispozici od 15. dubna a registrace kapel bude možná do konce června. Odborná porota pak vybere nejzajímavější kapely a vítěz soutěže si mimo jiné zahraje na velké městské slavnosti Vinobraní.