Blanenský zámek láká návštěvníky do tří nových expozic

Blansko - Blanenský zámek je po několika letech oprav kompletně připravený na turisty. Po rekonstrukci omítek a nádvoří došlo i na vnitřní prostory v přízemí zámku – tam vznikly tři nové expozice, které představí okolí Blanska a jeho osobnosti.

Multimediální sál a tři nové expozice nabízí blanenské muzeum, sídlící v místním zámku, po rekonstrukci za 13 milionů. Původně se mělo zaměřit hlavně na objevy v Moravskému krasu, nakonec jim věnovalo jednu ze tří expozic – ta návštěvníky seznámí s osobnostmi, které se zasloužily o objevení a zpřístupnění tamních jeskyní.

„Zlatým hřebem celé expozice je takzvaný Divíškův skafandr. Badatel Karel Divíšek se v tomto skafandru potápěl právě do řeky Punkvy,“ prozradila ředitelka Muzea Blanska Eva Nečasová.

Přístupný je i další sklep, který památkáři před šesti lety náhodou objevili při rekonstrukci zámku. Dnes se v něm usídlil badatel Karel Reichenbach, který působil v blanenských železárnách a objevoval nové látky a sloučeniny – mimo jiné parafín. „Tuto látku objevil baron Reichenbach právě tady v Blansku a návštěvníci dostanou možnost si odlívat z parafínu různé předměty,“ dodala.

Ředitelka Muzea Blanska Eva Nečasová o expozici (zdroj: ČT24)

Jedna z nových výstav se věnuje umělecké litině vyráběné v blanenských železárnách. Na první exponáty narazí návštěvníci přímo na nádvoří zámku. Další pak najdou na prohlídkové trase v prvním patře zámku.