Hanáckou metropoli ovládne soudobá hudba

Olomouc – V Olomouci proběhne mezinárodní festival soudobé hudby MusicOlomouc 2013. V interpretaci českých koncertních umělců zazní na 30 skladeb českých a zahraničních skladatelů a jedna dokonce ve světové premiéře.

Už pátý ročník festivalu se uskuteční od 22. do 30. dubna. Letos je součástí oslav 440. výročí založení olomoucké univerzity a koncerty se odehrají v Uměleckém centru Univerzity Palackého, v aule právnické fakulty, v Redutě Moravské filharmonie a jeden v Lázeňském domě Priessnitz v Jeseníku. 

„Na orchestrálním koncertě Moravské filharmonie řízeném šéfdirigentem Petrem Vronským budou připomenuti čtyři olomoučtí autoři, působící v minulosti či současnosti na Univerzitě Palackého – Pavel Čotek, Jan Vičar, Vít Zouhar a Marek Keprt. Z nich nejmladší Marek Keprt vystoupí i jako sólista při premiéře své skladby pro klavír, soprán a orchestr,“ uvádí ředitelka festivalu Věra Šímová.

Na programu festivalu je také netradiční dvojrecitál Trombon sólo & Tuba sólo. Laureáti mezinárodních soutěží a dnes členové České filharmonie Lukáš Moťka a Karel Malimánek na něm uvedou avantgardní sólový repertoár pro hluboké žesťové nástroje.

Stamicovo kvarteto zase provede všechny smyčcové kvartety Sofie Gubajduliny. „Tato rusko-tatarská skladatelka působící v Německu je v současnosti považována za nejvýznamnější skladatelku soudobé hudby na světě,“ doplňuje Věra Šímová.

Poprvé zazní v Olomouci rozsáhlý melodram Pierrot lunaire Arnolda Schönberga. Jako jeho hlavní protagonistka a zároveň jako skladatelka vlastního písňového cyklu se představí sopranistka Terezie Švarcová. Speciální jazzový pořad pro připravil Daniel Bárta ve spolupráci s Triem Roberta Balzara.

Festival pořádají pedagogové, doktorandi a studenti Katedry muzikologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a občanského sdružení MusicOlomouc.