Na bleším trhu se prodávaly nelegálně držené zbraně

Olomouc - Olomoučtí policisté dopadli dva muže, kteří o víkendu prodávali na bleším trhu v Olomouci nelegálně držené zbraně. Oběma hrozí až dva roky vězení. Zbraně i náboje na místě policisté zadrželi.

„Osmatřicetiletý muž z Frýdku-Místku přechovával a nabízel k prodeji střelnou zbraň značky CZ 45, závěr od blíže nezjištěné zbraně, hlaveň od blíže nezjištěné zbraně a tři vojenské náboje, které byly podle jeho tvrzení znehodnocené, ačkoliv se na těchto věcech nenacházela znehodnocovací značka a neměl příslušné potvrzení o znehodnocení,“ uvedla policejní mluvčí Marie Štrbáková.

V jeho autě nalezli navíc samopal vzor 58, ke kterému však již muž předložil potvrzení o znehodnocení zbraně vydané kompetentní společností. Muž zbraně nabízel, ačkoliv není držitelem zbrojního průkazu.

Další prodejce, třiapadesátiletý muž ze Spálova na Novojičínsku, sice již podle policie byl zbrojní průkaz má, k prodeji však nabízel loveckou kombinovanou zbraň Troják, rám zbraně samopalu MP40 a rám zbraně blíže nezjištěné samonabíjecí pistole bez výrobního čísla. „Tyto zbraně nebo jejich části nejsou však registrované zákonem,“ doplnila mluvčí. Muž prodával i dvě desítky vojenských nábojů, které nebyly řádně označeny.

Oba muži jsou podezřelí z nedovoleného ozbrojování. Zabavené zbraně a náboje budou zkoumat znalci.