Skauti uctili památku svých popravených předchůdců

Praha/Beskydy- Stovky skautů a skautek z celé republiky i z okolních zemí dnes vzdaly hold památce skautů, kteří padli v boji proti nacismu. V Česku se skautské skupiny sešly u mohyly na Ivančeně pod Lysou horou v Beskydech. Zároveň přitom oslavili svátek sv. Jiří, jenž je jejich patronem.

Památku skautů, jež se zapojili do protinacistického odboje nebo jiným způsobem bojovali proti nacismu, přišly uctít všechny věkové kategorie. V kamenné mohyle jsou zabudovány pamětní desky se jmény, a právě tam se skauti pravidelně scházejí již od roku 1946 a přidávají na ni další horniny.

Stovky skautů a skautek uctily své popravené předchůdce z protinacistického odboje. Při té příležitosti vystoupily ke kamenné mohyle na Ivančeně pod Lysou horou - pravidelně se tam scházejí už od roku 1946. Památník byl k tomuto účelu vystavěn téhož roku v říjnu 30. oddílem Junáka z Moravské Ostravy.

Od jedenácti hodin proběhla na Ivančeně bohoslužba, již vedl ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který je sám skaut.

Mohyla má symbolizovat vlastenectví, statečnost a přátelství - tedy ideje, k nimž se hlásí i samotní skauti. Kamenná věž měří kolem čtyř metrů a do roku 1989 byla i symbolem odboje proti útlaku. Ilegálním pochodům skautů a trampů nezabránil ani komunismus, přestože byly poutě sledovány státní bezpečností.