Břeclav a Ladná udělaly definitivní tečku za svým rozvodem

Břeclav – Břeclav urovnala finanční spory s obcí Ladná, která se od města odtrhla v roce 2006. Starosta svým podpisem stvrdil dohodu, podle které se oba aktéři vzdávají všech nároků a požadavků. S podobným návrhem přišla odtržená obec už před dvěma lety, tehdejší vedení Břeclavi to ale odmítlo. Letitý spor se tak definitivně uzavřel.

Ladná získala samostatnost po referendu v roce 2006. Místní se rozhodli odtrhnout především kvůli zrušení zdejší základní školy, malým investicím a také problematické komunikaci s vedením Břeclavi. To požadovalo, aby nová obec získala spolu se samostatností také poměrnou část břeclavského dluhu – konkrétně 8,3 milionu korun. „Pokud by se ty peníze proinvestovaly v Ladné, tak bychom s převzetím dluhu neměli problém a splatili bychom ho. Ale v tomto případě to tak nebylo, proto jsme to odmítli,“ vysvětlila starostka obce Renáta Priesterrathová (Sdružené občanů Ladné).

Ladná dluh odmítla převzít, Břeclav ji proto zažalovala. Reakcí nové obce byla další žaloba – tentokrát o podíl na akciích břeclavských Vodovodů a kanalizací a dalších společností. Celkem si nárokovala zhruba šest milionů. Právní analýza Břeclavi ukázala, že v dané situaci je pro město nejvýhodnější smír a tzv. nulová varianta.  „Považoval jsem předchozí rozdělení za nespravedlivé a ukázala to i přípravná řešení u soudu. Vůči Ladné jsme nebyli schopní obhájit tyto požadavky. Smír se ukázal jako nejlepší řešení,“ potvrdil starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD). Po letech nevraživosti sousedé udělali za svým sporem definitivní tečku.

Po sedmi letech si lidé z Ladné odtržení pochvalují. „Po rozvodu se nám žije velmi dobře. Od roku 2006 tak máme rozpočet ve výši 18 milionů korun, v současné chvíli probíhá oprava hřbitovní zdi a stavíme si tělocvičnu s kulturním domem. Dostali jsme dotaci na vybudování sběrného dvora v příštím roce. Za rok bychom se chtěli pustit i do kanalizace a výstavby čistírny odpadních vod,“ dodala Priesterrathová.