Až deset let za převoz léků určených k výrobě drog

Jeseník - Více než 400 tablet, z nichž lze vyrobit drogy, zajistili olomoučtí celníci při kontrolách na silnici u hraničního přechodu Bílý Potok na Jesenicku. Našli je ve dvou osobních autech u žen, které tablety ukrývaly na prsou a za pasem. V obou případech šlo o léky Sudafed, který obsahuje pseudoefedrin. Jde o látku, kterou zneužívají drogově závislí k výrobě pervitinu, řekla dnes ČTK mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová.

Policisté nejprve v pátek zastavili v obci Bílý Potok osobní vozidlo s českou poznávací značkou.

„Muž a žena české národnosti ve věku 26 a 27 let tvrdili, že byli nakoupit a jedou pro dítě. Celníci si však všimli, že na podlaze u spolujezdce leží dvě igelitové tašky. Při důkladné celní kontrole v nich našli tři originální balení a větší množství prázdných krabiček léku Sudafed. Další tablety ukrývala žena v oblasti pasu za kalhotami v 19 blistrech a v igelitovém sáčku v kabelce,“ uvedla mluvčí. Celníkům se tak podařilo zajistit 300 tablet léku Sudafed.

O dvě hodiny později našli další léky na výrobu pervitinu v osobním autě s českou poznávací značkou v Javorníku. „Řidič cestoval společně se ženou a dvěma dětmi. Žena tvrdila, že byli nakupovat hračky v Polsku. Když celníci provedli důkladnou kontrolu, našli v igelitové tašce pod sedadlem spolujezdce deset krabiček od léku Sudafed s prázdnými blistry. Celkem 120 kusů léku ukrývala žena na prsou v sáčku,“ doplnila mluvčí. Celníci léky zajistili.

Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí podezřelým až deset let vězení.