Stavba kanalizace v Bašce se komplikuje

Baška - Investice za 270 milionů korun měla začít sloužit lidem koncem dubna, Už teď je jasné, že termín Baška nestihne. Obci hrozí, že bude muset vrátit dotace, které získalo od ministerstva životního prostředí.  Prodloužení termínu vadí taky místním, stěžují si na hluk a prach.

Stále nedokončená kanalizace v Bašce komplikuje život místním lidem. 

„Mezi hlavní důvody je především nepředvídatelné křížení inženýrských sítí, tedy voda, plyn. Další problém je v podloží. Jedná se o štěrkopísky,“ uvedl Martin Čajánek, místostarosta Bašky

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Třicet osm kilometrů kanalizace mělo začít sloužit lidem nejpozději 30. dubna. Baška to nestihne. Jen dnes stavbaři pracovali na devíti místech.

Po dvou letech je stavba kanalizace přibližně v polovině, dalších šest set domácností ale musí stihnout nejpozději do 20. prosince. To je lhůta, kterou obci dal Státní fond životního prostředí na dokončení kanalizace. V opačném případě bude Baška vracet část peněz, které fond na stavbu poslal. Celkově jde o více než dvě stě milionů korun. „Šlo by o procenta z poskytnuté částky, vše by se posuzovalo individuálně. My se ale snažíme žadatelům dotací vycházet co nejvíc vstříc,“ uvedla Jarmila Krebsová, mluvčí Státního fondu životního prostředí.

Navíc si obec na stavbu kanalizace vzala v bance devadesíti milionový úvěr a do zástavy dala například obecní úřad, kino nebo knihovnu.

Kolik obcí se stavbou kanalizace dostalo do podobných problému jako Baška, Státní fond životního prostředí neví. Podle své mluvčí Jarmily Krebsovové  nevede žádné statistiky. Nejde ale o ojedinělý případ.