Vietnamci dostali podmíněné tresty za útok na diskotéce

Olomouc - Půlroční podmíněný trest s odkladem na osmnáct měsíců dostali dva Vietnamci, kteří před rokem a půl napadli noži a mačetami hosty před diskotékou v centru Olomouce. Podle soudce se nepodařilo prokázat, že právě oni někoho poranili. Nejagresivnější byl totiž třetí obžalovaný, který ale uprchl do Vietnamu. Jeho případ bude soud projednávat zvlášť.

Byli součástí skupinky asi deseti Vietnamců, která napadla lidi v baru. Před soudem odmítali vypovídat, tvrdili, že neumí česky a vyhýbali se i televizním kamerám.

Incident se odehrál v září 2011 před barem v centru Olomouce v Riegrově ulici. K útoku mělo dojít kolem třetí ráno.

Podle svědků šlo nejspíš o pomstu. K potyčce totiž došlo už předtím v jiném baru ve městě.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„K útoku došlo po předchozím nevinném šťouchnutí hlavního aktéra, který si na nás pak zavolal dalších asi osm kamarádů s mačetami a s velkými kuchyňskými noži. Mně způsobili tři bodná zranění v oblasti zad, ledvin a asi další čtyři řezné zranění,“ uvedl napadený.

Sedm lidí bylo tehdy zraněno, dva museli lékaři rovnou operovat.

Třetí z obžalovaných, podle svědků pravděpodobně nejagresivnější z útočníků, k soudu vůbec nepřišel. Po svém advokátovi vzkázal, že odjel zpátky do Vietnamu.

Podle slov soudce byl vyloučen z toho společného projednávání a soud na něj bude nucen vydat příkazy k zatčení jak v ČR, tak evropský zatýkací rozkaz a mezinárodní zatýkací rozkaz.

Je důvodné podezření, že právě tento obžalovaný byl osobou, která způsobila nejzávažnější poranění.

Za ublížení na zdraví mu hrozí až tři roky vězení.