Významné seismické jevy v poddolovaných oblastech je možné najít na webu

Ostravsko - Lidé z poddolovaných oblastí si můžou od dubna zkontrolovat na internetu, jestli se v jejich blízkosti neprováděl důlní odstřel. Významné seismické jevy včetně data, času, jejich síle a přesnému místu zaznamenává a zveřejňuje online společnost Green Gas. Na jejím webu se lidé dozví i to, jak postupovat, pokud na svém majetku zaznamenají škodu způsobenou důlní činností.

Jaromír Ichnovský bydlí v postižené oblasti více než padesát let. Dům mu společnost OKD opravila před osmi lety. Praskliny ale vznikají dál. Že o trhacích pracech a důlních činnostech bude teď vědět s předstihem, vítá. Doteď si je zaznamenával sám.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Lidé se stěžovali, že nemají informace. Jsme rádi, že už jsou on-line, to znamená, že každý, kdo chce vědět, jestli se zem třásla skutečně vlivem důlní činnosti, se může podívat na web a zjistí to okamžitě,“ uvedla Šárka Swiderová, mluvčí města Karviná.

Seismický snímač zaznamená každý otřes. Na Karvinsku jich je teď v domech a sklepech patnáct. 

„Všechny tyto informace přicházejí prakticky online do vyhodnocovacího centra, kde se zpracovávají nepřetržitě během 24 hodin každý den v týdnu,“ informoval Josef Holečko, vedoucí odboru  geomechaniky a geofyziky firmy společnost Green Gas.

Lidé najdou web s informacemi o seismických aktivitách na adrese www.dpd.cz nebo na webových stránkách měst v těsném sousedství ostravsko-karvinského revíru.