Na lesní požár budou hasiči lépe připraveni

Březina - Obrovský požár, který v loňském roce zničil 200 hektarů lesa nedaleko Bzence na východě Moravy, hasiče zaskočil. S tak rozsáhlým řáděním živlu v těžko dostupném lesním porostu se dosud nesetkali. Na pomoc musely vzlétnout vrtulníky a přijet museli i kolegové ze Slovenska. Hasiči se potýkali zejména se špatnou lokalizací požáru a také s komunikací. V místě totiž nefungovalo mobilní spojení.

V budoucnu by se podobná situace už neměla opakovat. Hasiči začali využívat bezpilotní letoun, který je schopen oblast požáru ze vzduchu monitorovat a předávat mužům na zemi potřebné informace. Samotné monitorování lesa v době, když už se požár rozhořel, ale nestačí. Hasiči by se totiž bývali mohli o nebezpečí dozvědět mnohem dříve, kdyby měli k dispozici kamerový systém, jako mají jejich kolegové v Německu. Po loňských zkušenostech ho chtějí v lesích okolo Bzence instalovat. Za poslední tři roky tam totiž museli likvidovat 32 požárů. 

Kamery na vysokých věžích nad špičkami stromů  budou od sebe vzdáleny 15 až 20 kilometrů. Pokud zaznamenají kouř, vyšlou signál na operační středisko. Hasiči by tak mohli být na místě do několika minut. 

No comment: Hasiči trénují na lesní požár (zdroj: ČT24)

Pomohou technické novinky?

Hasiči věří, že ano, proto si během cvičení ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku vše důkladně vyzkoušeli. Během dvou dnů se tam sešly celkem čtyři stovky dobrovolných i profesionálních hasičů. Jejich jednotky se u fiktivního požáru střídaly po 4 hodinách, aby si hašení vyzkoušelo co nejvíce mužů. Hasiči měli k dispozici nejen bezpilotní letoun, ale také software na sledování vozidel a monitorování využití techniky. Věří, že jim to pomůže zefektivnit případný další zásah, podobně komplikovaný, jako byl ten loňský.

Požár v Bzenci

Požár v bzeneckém lese vzplál za dosud nezjištěných příčin 24. května loňského roku. Jeho likvidace trvala téměř týden. Práci totiž hasičům komplikoval silný vítr, a tak se plameny v suchém porostu dlouho nedařilo uhasit. V prostoru takzvané Moravské Sahary oheň zasáhl celkem 174 hektarů borového lesa a způsobil škodu ve výši asi 30 miliónů korun. Jen 10 miliónů si vyžádal zásah hasičů. Těch se u Bzence vystřídalo více než 1500. U požáru totiž zasahovaly jednotky z celé republiky, šlo o 250 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, a dokonce přijelo na pomoc i 10 jednotek hasičů ze Slovenska.