Velký talent českého tenisu Veselý vyhrál druhý challenger během tří týdnů

Ostrava - Devatenáctiletý tenista Jiří Veselý v Ostravě vyhrál druhý challenger během tří týdnů. Po triumfu v polovině dubna v tureckém Mersinu dnes ve finále Prosperita Open na antuce v Komenského sadech porazil šestého nasazeného Belgičana Steva Darcise ve dvou setech shodně 6:4.

Příbramský rodák Veselý v Ostravě porazil všech pět soupeřů včetně dvou nasazených hráčů a dvou krajanů - Dušana Lojdy a Jaroslava Pospíšila. Dvakrát zvládl třísetové bitvy a k trofeji dokráčel jako nenasazený hráč. Zastoupil tak turnajovou jedničku a daviscupového reprezentanta Lukáše Rosola, jenž s Darcisem prohrál sobotní semifinále.

„Moc mě potěšilo, že se výrazně prosadil další hráč z líhně prostějovských talentů. Jirka odehrál turnaj skvěle, zvládl velké zápasy. Míří do světové špičky, je to skvělá zpráva pro daviscupový tým i pro budoucnost českého tenisu,“ pochvaloval si nehrající kapitán české daviscupové reprezentace Jaroslav Navrátil, který je od jara i Veselého osobním koučem.

Veselý porazil belgického soupeře díky čtyřem vyhraným brejkbolům z osmi a také díky šesti esům. Finále ukončil svěřenec daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila a jeho syna Michala po hodině a 26 minutách. Obě sady přitom rozehrál lépe zkušenější Darcis, který v první vedl 3:1, ve druhé dokonce 3:0 a 40:15.

„Tady v tom okamžiku jsem měl strašně negativní myšlenky. Byl jsem fyzicky unavený, hnali jsme se totiž pořád se strany na stranu a mně docházely síly. Ale dostal jsem se z toho. Hlava mi fungovala. Vždycky, když to bylo důležité, jsem si pomohl servisem, který mě držel celý turnaj. Od základní čáry jsem diktoval hru, snažil jsem se mu to tlačit do jeho bekhendu,“ řekl Veselý, který za turnajový triumf získal i finanční odměnu 12 250 eur.

Ještě na začátku týdne ho prý vůbec nenapadlo, že by se v Ostravě mohl dostat tak daleko. „Je paradoxní, že jsem to tady dotáhl až do finále a vyhrál. Přijel jsem nepřipravený. Před dvěma týdny jsem si totiž v Římě lehce poranil patu, pak jsem si zase udělal výron v kotníku. Ještě v prvním kole jsem tu nohu cítil,“ řekl Veselý.

Slavící Jiří Veselý
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Laboroval i s nachlazením. Teplotami odnesl deštivý prostředek týdne. „Hrál jsem dva dny po sobě v dešti. Měl jsem i rýmu, kašel, dokonce jeden den teploty. Můj tým, který se o mě stará, do mě cpal vitamíny, které zabraly,“ řekl Veselý.

Vítěz juniorky na Australian Open z roku 2011 konečně i mezi muži začíná naplno prodávat svůj potenciál. Svědčí mu spolupráce s otcem a synem Navrátilovými. „Hodně mi pomáhají. Po turnajích se mnou jezdí hlavně Michal, protože pan Navrátil už toho hodně odcestoval s Tomášem Berdychem, když ho koučoval. Ale občas taky vyjede, tady v Ostravě se mnou byl,“ řekl Veselý.

Ještě před rokem se nejlepší juniorský tenista za rok 2011 pohyboval někde v páté stovce žebříčku. Zkraje tohoto týdne už byl na 164. místě a teď by se měl posunout o dalších čtyřicet příček výše. První stovku má na dohled. „Je to úžasné. Vůbec jsem nečekal, že by to mohlo jít takhle rychle. Ještě je to daleko, ale šance určitě je. Snažím se ale zůstat nohama na zemi a makat dál,“ řekl Veselý. Po triumfu v Ostravě si naplánoval týden volno a pak by se měl představit na challengeru v Uzbekistánu.