Odborníci ošetřili 150 let starý dub v Palačově

Palačov - Radnice a majitelé pozemků mají napilno s údržbou zeleně. Zvláště v případě starých stromů se ale musejí místo na dřevorubce obracet na specialisty na údržbu dřevin. Pokud je totiž strom veden jako významný krajinný prvek, musí na pomoc zavolat stromolezce. Ti ošetřovali i 150 let starý obří dub v Palačově na Novojičínsku. Hrozilo totiž, že spadne na sousedící dům.

Arboristi, čili česky stromolezci, musí být při pohybu po větvích přesní a opatrní. Jejich prací je mimo jiné třeba vyhodit nebo pomocí praku vystřelit do koruny stromu tenký provázek a teprve na něj navázat silné lezecké lano.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Dvacet tři metrů vysoký dub v Palačově je ještě relativně mladý, má sto padesát let. Přesto je zapsaný mezi významné krajinné prvky. Majitelka zahrady tak požádala o pomoc radnici.

„Protože je v blízkosti domu, způsobuje škody jak na majetku, tak tam hrozí úrazy a podobně,“  uvedl Miroslav Klimpar, místostarosta Starého Jičína.

O strom se dosud staraly technické služby. Jenže vysokozdvižná plošina nedosáhne všude. Stromolezci musí odřezat desítky suchých větví.

Arboristi pracují v korunách stromů často dlouhé hodiny. Vracet se na zem pro vybavení přitom nemůžou. Veškeré věci tak musí mít u sebe nebo připravené na lanech. Podle slov jednoho z nich je to nejlepší povolání, jaké může být. Mohou trávit dlouhou dobu v korunách stromů.

Ošetření dubu pomocí stromolezců vyjde asi na šest tisíc korun a zaplatí jej dotace z Nadace Partnerství.