Dva roky trvají tahanice o demolici dolu Frenštát

Frenštát pod Radhoštěm - Ani po více než dvou letech stále není rozhodnuto o dalším osudu dolu Frenštát. Obce v jeho okolí požadují, aby stát nařídil definitivní vymazání těžních věží z mapy. Společnost OKD teď neuspěla s žádostí o změnu dočasných důlních staveb na trvalé. Těžaři stále trvají na prozkoumání ložiska.

Jednání Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu, kde se sešlo dvacet tři zástupců radnic z okolí Frenštátu, má jediný smysl: utvrzovat se v názoru, že důl Frenštát a s ním i OKD musí pryč.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

V lednu 2011 zjistila radnice v Trojanovicích, že téměř šedesáti stavbám na povrchu dolu propadlo kolaudační rozhodnutí. Podala proto návrh na jejich zbourání. Jenže stále se nic neděje.

Vedoucí frenštátského stavebního úřadu Marie Chromčáková popisuje rozhodování jako nekonečný seriál jednání a korespondence. Úředníci nechtějí nikde udělat chybu. „To řízení je velmi složité, náročné, je to takové atypické řízení stavebního úřadu s tím, že je třeba zajistit spoustu vyjádření dotčených orgánů, spoustu stanovisek,“ uvedl Marie Chromčáková, vedoucí Stavebního úřadu Frenštát pod Radhoštěm.

Úředníci frenštátského stavebního úřadu tvrdí, že už mají dostatek podkladů k vydání závěrečného rozhodnutí. Teď ještě čekají na názor ministerstva pro místní rozvoj, které jim může teoreticky kauzu odejmout. Od nového roku totiž platí novela stavebního zákona, která část kompetencí u důlních staveb předala ze stavebních úřadů na obvodní báňské úřady.

Ministerstvo zatím neví, na jakou stranu se přikloní. Společnost OKD ale využila novely zákona hned a požádala o změnu účelu sporných staveb. Už nikoliv ale ve Frenštátě, nýbrž v Ostravě na báňském úřadě. Ten ale nedávno těžařům žádost zamítl. Důvody báňský úřad ani OKD s odkazem na probíhající proces odvolání nekomentují.

Pokud původní rozhodování o demolici staveb zůstane ve Frenštátě, chtějí úředníci vydat verdikt do několika týdnů.